Добро познат полицији

Бањалучанин поново преварио сточара, узео му 10 бикова које није платио

  • Извор: Независне
  • 24.09.2024. 15:42

Бањалучанин Далибор Ћурлик, који је добро познат полицији и правосуђу због превара сточара, оптужен је да је у саизвршилаштву са Локманом И. преварио Т.Г. из Оџака за 42.787,08 КМ, сазнају "Независне новине".

Кантонално тужилаштво Посавског кантона терети их да су од 19. до 29. јула 2022. године у Оџаку, на имању пољопривредног произвођача Т.Г., по договору, довели у заблуду домаћина, којег су преварили за 10 бикова.

"Л.И. је 19. јула 2022. године дошао на пољопривредно имање Т.Г., лажно му приказавши наводну заинтересованост за куповину његових бикова. Прегледао их је и преговарао о условима купопродаје, али наводећи да бикове може преузети тек након двадесет дана", наводе из тужилаштва.

Умрла након порођаја у кући секте: Сатима нико није звао помоћ, драму преносили уживо

Умрла након порођаја у кући секте: Сатима нико није звао помоћ, драму преносили уживо

Како се додаје, затим је 28. јула поново дошао на имање Т.Г. заједно са оптуженим Д.Ћ., као и Д.Г.

"Л.И. му је рекао да наводно није у могућности да купи бикове под раније договореним условима, те да купопродају бикова под тим условима жели да препусти Д.Ћ., лажно наводећи да је у питању његов пословни партнер. Казао му је да га јако добро познаје и да гарантује за његову повјерљивост", наводи се у оптужници.

Када је оштећени на то пристао, Ћурлик му је лажно навео да од њега бикове жели да купи као власник једне фирме и лажно навео да ће му новац исплатити у року од седам дана.

Тешка несрећа на ауто-путу: Мушкарац погинуо, жена и дијете у тешком стању

Тешка несрећа на ауто-путу: Мушкарац погинуо, жена и дијете у тешком стању

Како сазнају Независне, овај уходани преварант је довео у заблуду Т.Г., који је, вјерујући у то што му обећава, с њим договорио купопродају 10 бикова за 38.287,08 КМ.

Међутим, искористивши непажњу оштећеног, Ћурлик је књиговођи М.Д. из Оџака дао податке о другом предузећу, тачније фирми из Бањалуке као наводном купцу бикова, умјесто оном које је раније договорено.

Те податке о купцу књиговођа је унио у рачун-отпремницу и писани фискални рачун, које је Т.Г. потписао и овјерио печатом.

Преварант је, међутим, знао да са рачуна тог предузећа из Бањалуке није у могућности да плати бикове јер је тај рачун у блокади од 16. јуна 2020. године и на њему, као ни на рачуну фирме коју је прву договорио, нема средстава за исплату.

Бањалучанин осумњичен да је са градилишта украо већу количину алата и каблове

Бањалучанин осумњичен да је са градилишта украо већу количину алата и каблове

Када је преузео бикове, мушкарцу којег је ангажовао за превоз стоке рекао је да животиње камионом превезе на клаоницу Локмана И., гдје су истоварени.

Оптужени, како се наводи у оптужници, у договореном року ни накнадно нису Т.Г. уплатили купопродајну цијену за бикове.

"Оптужени су тако за себе прибавили противправну имовинску корист у износу од 38.287,08 КМ, а Т.Г. проузроковали штету у вриједности бикова са ПДВ-ом у износу од 38.287,08 КМ , те штету по основу неоствареног подстицаја за узгој бикова у износу од 4.500 КМ, што укупно износи 42.787,08 КМ", наводи се у оптужници.

Далибор Ћурлик из Бањалуке је више пута пријављиван тужилаштву због превара сточара широм БиХ, које је чинио са својим сарадницима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: