Манастири Папраћа и Ловница

Задужбине Немањића окосница развоја туризма у Шековићима

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2024. 19:19

Двије задужбине Немањића, манастири Папраћа и Ловница, понос су Шековића и окосница развоја туризма. Папраћу су у врх интересовања довела четворогодишња истраживања, која су открила темеље старе цркве. То указује да коријени сежу прије 1551. што је био први помен манастира.

- Која је постојала знамо сад већ 1320. године будући да смо нашли људе који су овде гробу сахрањени те године, а они су у ствари сахрањени док је стара црква била у функцији - каже игуман Нектарије, манастир Папраћа.

Да се у то увјере, стижу ходочасници са свих страна. Како из наших крајева тако и из Србије. 

Дванаест километара даље окружена шумом смјештена је Ловница. Позната и по извору љековите воде, привлачи посјетиоце. 

- Ја сам из Зворника, али када год прођем кроз Шековиће волим да навратим у манастир. Прелијепо је доћи овдје што каже, осјети се неки мир - прича Божо Дамјановић, Зворник.

Уз средњовијековне манастире је и више од 900 стећака из истог периода. На 30 су локација, а једна некропола је под заштитом УНЕСКО-а. 

- Скоро свако село има одређен број по једну некрополу и морам да кажем да Некропола Бечани је иначе појединачно гледано некропола са највише стећака у БиХ има их преко 90 - нагласио је Миладин Лазић, начелник општине Шековићи.

Уз то су природне љепоте општине са надморском висином од око 800 метара. Туристи имају шта да виде, али долазе углавном на дан. 

- Ми имамо један проблем смјештајних капацитета немамо довољан број смјештајних капацитета смаим тим немамо реалну слику колико туриста посјећује - поручује Марко Перендић, ТО Шековићи.

У сезони их је процјењују, неколико хиљада. Како би их задржали дуже од дана од ове године општина субвенционише  слуга смјештаја у сеоским домаћинствима. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: