Gacko

Visina vode u Ključkom polju 30 metara, sela i dalje odsječena

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2023. 19:11

Ogromne kiše proteklih dana slile su se na Hercegovini. Sva polja ove regije pretvorena su u jezera. Visina vode u Ključkom polju kod Gacka je čak 30 metara zbog čega se do nekih gatačkih sela danima ne može. Najviše vode se slijeva u Bilećko jezero, dotoci su danas veći od 400 kubika.

Bilećko jezero se stalno puni pa se akumulacione sposobnosti smanjuju. Ipak iz HETa kažu da su dovoljne da prime sve planirane dotoke.

Na brani Grančarevo rade tri turbine koje ispuštaju preko 200l u sekundi, i HE Dubrovnik radi punim kapacitetom . Protok Trebišnjice kroz grad je 140 metara kubnih u sekundi. Problema naće biti uvjeravaju nadležni.

"Sve je očekivani, nije ovo prvi put da je ovakva situacija, voda se shodno prognozama i okolnostima ispušta u sistemu. Analizirajući prognoze ne očekuju se nikakvi problemi od ovih kiša", kaže Duško Vujović, šef sektora za upravljanje vodama u HET-u.

Jake padavine najviše muka zadale su Gačanima. Seoski putevi u nekim dijelovima ove opštine su presječeni ili vodom ili snijegom. U Trebinju padavine nisu stvarale glavobolje.

"Ali smo imali prijava nših sugrađana kada su u pitanju oštećenja krovova najviše usljed oluje ili  vjetrova koji su bili i do 140km/h. Ukupno je bilo oko 20 zahtjeva, naši momci iz operativnog tima su i danas na terenu imali smo nekoliko prijava", kaže Stevan Bekan, direktor JU Ekologija i bezbjednost Trebinje.

U protekla tri mjeseca na jugu je palo više kiše nego za 10 mjeseci prošle godine. Najviše kiše u januaru slilo se na  Nevesinje čak 400 litara po metru kvadratnom. Malo manje je palo u Bileći i Gacku. Narednih dana očekuje se stabilizacija vremena.

Тагови: