Источна Илиџа

Узалудна Божовићева обећања, радови на аеродрому увелико трају

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2024. 20:00

Радници и механизација већ пуном паром раде на проширењу сарајевског аеродрома. Узалудна су била и обећања начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића да ће у случају почетка радова обавијестити градску инспекцију, јер се још прије двије године, потписујући споразум са сарајевским аеродромом, обавезао на заједничко дјеловање у сврху даљег развоја Аеродрома, свјестан да тако дозвољава проширење на територији Републике Српске.

"Нажалост, тај почетак радова на писти сарајевског аеродрома је посљедица лоших потеза који су вучени у протекле три године. Наиме, од 2021. године трају преговори између начелника Божовића и сарајевског аеродрома. Годину дана касније, у мају, је потписан споразум који је веома лош по Општину Источна Илиџа. Нажалост, тај споразум је требао бити на Скупштини општине, односно Скупштина општине је морала по Закону о локалној самоуправи имати увид у споразум - није га имала и ово сада што се дешава је последица тих потеза, који су дугорочно довели до ствари које ће направити озбиљан проблем становницима Источне Илиџе“, изјавио је Мирослав Вујичић,  посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Своје незадовољство протестом су исказали и становници улице Василија Грђића.  Љути су јер ће њихова улица, која је иначе алтернативни пут који спаја два дијела ове општине, бити затворена, али и што ће њихова дјеца до школе ићи обилазним путем и то до 5 километра дужим.

"Имамо М-18, ову горе Равногорску, која нема тротоара, која пролази кроз дивље насеље, која пролази поред гробља које се не одржава, гдје су цуке и да наша дјеца од основне школе, од првог до осмог или до четвртог средње иду кроз дивље насеље улицом која је увијек у гужви и којом, када позли старим људима, не можемо организовати превоз хитне да дође... Мало сте претјерали овдје, пустите те политичке скупове, опет Вас враћам на почетак, реците ми да ли ми можемо добити алтернативу уз овај појас Аеродрома, да добијемо метар земље који ћемо платити ми ако треба, ја ћу подићи кредит са својом породицом, да платимо  уз ту зону коју сте већ дозволили да уђу да раде. Ево нисте, ево скидам Вам капу, нисте то дозволили. Дајте нам да направимо метар уз ову зону која улази, не знам сад тачно докле иде, Ви знате тачније. Ми смо и овако пустили. Чим је постављена ова табла нисмо обавјештени као становници, ми смо и овако пустили, ми смо продати изгледа. Од чије стране, то ће неко други да прича“, Бојан Новаковић, становник Улице Василија Грђића у општини Источна Илиџа.

„Ми конкретно имамо проблем зато што ћемо бити затворени. Наша дјеца не могу ући у Републику Српску, нека сам ја у Федерацији, нема проблема, али хоћу излаз. Нека направе уз Аеродром барем 2 метра, барем 2 метра, али да могу људи доћи доктору, дјеца отићи у школу и тако даље. Да не иду 5 километара около“, каже Ненад Новаковић, становник Улице Василија Грђића у општини Источна Илиџа.

Божовић  је тврдио да ни он, али ни ова локална заједница нису издали никакво одобрење да се изводе радови на проширењу Међународног аеродрома Сарајево. И док федерални геометри премјеравају земљиште у Републици Српској, начелник Источне Илиџе каже да је упозоравао републичке институције, градску инспекцију, полицију, али не и грађане ове општине.

"Послије овог преса су ме назвали и рекли: 'Ми смо земљиште ријешили још 1983. године и тада нам је обећано да ће пут изаћи кроз Казнено – поправни завод и да ће нас повезати магистралним путем М – 18. Да ли се то данас може радити уколико то дође до овога, уколико људи дође, а ја сам на вашој страни, ја сам спреман да се заједно са вама борим, да се то или одгоди или на неки други начин ријеши или дигне на неки већи ниво. Кад упознате Републичку управу, полицију, инспекцију и кад упознате једног од првих комшија који је доминантно ту међаш, власник, а то је КПЗ, онда идете у правцу да оно што се дешава институционално рјешавамо. Ја не знам кога сам даље требао упознавати осим ових институција“, изјавио је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа. 

Обећањима ни на протесту није било краја. 

Становник пита Божовића : „Можете ли нам кратко и јасно рећи шта можете да помогнете овим људима?“

Божовић: „Све што будете тражили!“

Становник: „Свака Вам част!“

„Све што општина Источна Илиџа и ја лично будем могао урадити, а урадићу и више од тога, везано за ову ситуацију, ако дође до ње, кажем опет, ако дође до ње“, рекао је Божовић грађанима.

И дошло је до ње, али и даље није ништа урађено. Осим што ће бити пресјечена ова улица, а уједно и алтернативни пут, Аеродром ће се проширити готово до насеља Кула. Развој општине Источна Илиџа постаје упитан, јер се у кругу од 800 метара не може ништа градити, каже парламентарац Мирослав Вујичић, те додаје да ће овим проширењем општина имати само проблеме.

„Сама чињеница да се у 21. вијеку пресјецају путне комуникације, које су алтернативни путеви, који су пожарни путеви за све становнике Источног Сарајева вам говори шта ћемо добити проширењем писте сарајевског аеродрома. Ако бисмо гледали у економском смислу, ништа општина Источна Илиџа неће имати од проширења сарајевског аеродрома, неће имати марку прихода, неће имати буквално ниједан једини пфенинг који ће бити упумпан у буџет општине, него ће имати само проблеме“, рекао је Вујичић.

Иако никада није утврђена ентитетска линија, комплетна ова улица има документацију Источне Илиџе, рекао је Васо Керлета, те додао да је дозволу за градњу куће добио управо од ове локалне заједнице, која је завршила и технички пријем.

„Ја сам дозволу за кућу добио од Источне Илиџе. Технички пријем завршила Источна Илиџа. Уписао сам имовину у грунту у Сарајеву, из Сарајева су послали документацију у наш катастар у општини Источна Илиџа и ја сам до јануара 2020. мирно ишао у Источну Илиџу и добио посједовни лист. Е тада је неко наредио 'из врха', из катастра, да се то више не ради“, навео је Васо Керлета, становник Улице Василија Грџића у општини Источна Илиџа-

"У сваком случају, ја сам убијеђен да ће овдје Република Српска, пошто смо се обратили, правовремено реаговати. Да ћемо у договору са људима из Федерације зауставите ове радове и једноставно до момента док се не утврди да ли је то Република Српска или Федерација, и ако и Република Српска и Федерација заједно, мора се наћи начин како да, ако се гради тај објекат, ако ће се градити, како да добије дозволу за грађење и да то буде на исправан начин. Све до тад сматрам да треба обуставити радове и не може се градити, а опет кажем то је посљедица нерада Савјета министара БиХ, јер они су давних некад година, прије 15 година, основали Комисију за утврђивање међуентитетске линије која никад није хтјела да одради свој посао, јер је очигледно да неким људима у Федерацији није одговарала. Данас кад хоће да нешто ураде на силу, ми ћемо рећи да не може јер морамо прво утврдити међуентитетску линију и онда ћемо без проблема сарађивати и радити“, рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Администрацију Источне Илиџе, РУГИПП је о свему информисао 13. августа, да би могли спријечити незакониту градњу. Ширење аеродрома пресијеца улицу, за коју не постоји алтернатива. Такође, ускоро на ову локацију стиже и републичка инспекција.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм