Једногласно усвојено

Српски одборници из Сребренице пишу Генералној скупштини УН о српским жртвама

  • Извор: СРНА
  • 15.04.2024. 15:59

Српски одборници у Скупштини општине Сребреница једногласно су усвојили писмо у којем су наведени подаци о српским жртвама у ратовима у 20. вијеку, међу којима је и 3.500 српских жртава из Сребренице у грађански рату у БиХ, које ће упутити Генералној скупштини УН и владама Републике Српске и Србије.

У писму се наводи да је у ратовима у 20. вијеку страдало 2.600.000 Срба, а да је међу њима и њих 30.000 у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и да је српски народ често сатанизован од оних који су га уништавали што се понавља новим њемачким приједлогом резолуције о Сребреници чије је разматрање најављено у Генералној скупштини УН.

Наводи се да је у 20. вијеку убијено 60 одсто српске мушке популације, да је у Другом свјетском рату, према званичним подацима, на подручју Сребренице страдало 2.300 српских цивила, међу којима 100 дјеце.

Усвојен Приједлог о промјени назива улица у Сребреници: Титова више није Титова

Усвојен Приједлог о промјени назива улица у Сребреници: Титова више није Титова

"И поред великих жртава и данас имамо застрашујући приказ улоге српског народа. Сатанизација и осуда постали су свакодневни посао неких влада, држава и међународних организација. Жртве других народа, које не негирамо, подижу се на пиједестал, а српске жртве се омаловажавају и ниподаштавају, што је неприхватљиво и доводи до неподношљиве атмосфере у БиХ“, каже се у писму.

Уколико се жели градити БиХ као нормална држава, српски одборници из Сребренице су указали да треба имати равноправан однос према и српским и хрватским и српским жртвама, али да нема саговорника о тој теми из других народа.

У писму се осуђује селективни приступ злочинима на подручју бивше Југославије и позивају сви који долазе на комеморацију бошњачким жртвама 11. јула у Поточарима да покажу достојанство и поштовање и то учине 12. јула парастосу српским жртвама.

"Скупштина Српске да усвоји Извјештај Међународне комисије за Сребреницу"

"Ми који овдје живимо знамо шта се збивало у грађанском рату у Сребреници и БиХ и трпимо неправду која нам се намеће што доводи до сталног смањења броја становника. Најмање што очекујемо су једностране резолуције УН у вези са Сребреницом и апсурдном чињеницом да то чини Њемачка која је овдје починила покоље у Другом свјетском рату", наводи се у писму.

Истакнуто је да се на овакав начин не може опрати савјест и избрисати историја, али могу погоршати међунационални односи, што је непотребно и несхватљиво и што органи УН не би требало да чине.

Сребренички одборници су изразили бојазан да ће оваква накарадна одлука бити увод у различита тумачења и да ће њена тенденциозност производити нове неспоразуме.

Они су напоменуло да су УН основане да би штитиле интересе свих народа и држава, што се у овом случају крши, газе се принципи и како се може очекивати да се такве одлуке прихвате.

Кошарац: Политика Додика и Вучића најбољи одговор међународним спекулаторима

Кошарац: Политика Додика и Вучића најбољи одговор међународним спекулаторима

Замјеник начелника општине Момчило Цвјетиновић рекао је Срни да је писмом демантују тврдње о страдањима и показује колике су и српске жртве, као и да је указано на недосљедности и једностраности када су у питању органи УН.

Чињеница је, каже, да се у УН не уважавају српске жртве, те да су у писму навели податке о српским жртвама да би показали да у Сребреници није страдала само једна страна, како се приказује, већ је масовно страдање претрпио и српски народ.

"Осудили смо све злочине почињене на тлу бивше Југославије, а потенцирали смо апсурдну чињеницу да је предлагач резолуције Њемачка од које су остала гробља у свим српским селима овог краја од покоља које су починили Нијемци и њихове слуге", истакао је Цвјетиновић који је и предсједник Општинског одбора СДС-а у Сребреници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок