Соколац

Скуп подршке Башевићу, радници сумњају да је ријеч о монтираном процесу

  • 29.08.2024. 15:57

Више стотина радника Шумског газдинства “Романија” окупило се данас на Сокоцу на скупу подршке ухапшеном директору овог газдинства Страхињи Башовићу са којег је поручено да постоји сумња да је ријеч о монтираном политичком процесу, а тужилаштву је упућен позив да почну да раде свој посао непристрасно и без политизације.

Радник Шумског газдинства “Романија” Биљана Пајић рекла је новинарима да су данашњим окупљањем дали подршку Башевићу који се показао као успјешан привредник и руководилац, јер је ово газдинство најбоље у Републици Српској по оствареним резултатима пословања и измиривању обавеза према радницима.

Саша Каповић, један од становника општине Соколац, поручио је да грађанима нико не може одузети право на слободу, да кажу истину и на сумњу, те да их нико не може убиједити да процес који се води против Башевића није монтиран.

“Питам се као грађанин зашто није покренут поступак против оних који унапријед знају и најављују хапшење Башевића који није побјегао, већ само избјегао оно што је неко хтио да намјести да га сликају са лисицама на рукама као криминалца, што он није. Гд‌је је ту правда”, упитао је Каповић.

На скупу, који су организовали радници Шумског газдинства “Романија”, истакнуто је да хапшење Башевића представља политички прогон, с обзиром на то да је најављено на друштвеним мрежама и то са прецизним датумом привођења, а сумњу радника повећава и избор термина спровођења истраге и самог процеса који предстоји у наредном периоду.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић, који се са одборницима скупштинске већине придружио скупу подршке, истиче да радници Шумског газдинства осјећају несигурност због свих дешавања у протеклих десетак дана од када је најављено хапшење Башевића, директора који је стабилизовао пословање овог газдинства.

“Оно што је претходило самом хапшењу довело је до неповјерења ових људи у институције система, јер су неки људи, функционери и начелник општине Соколац раније најавили хапшење Башевића”, рекао је Радић новинарима.

Према његовим ријечима, радници газдинства, одборници скупштинске већине и пријатељи Башевића окупили су се да му дају подршку, увјерени да ништа није изгубљено, те позвали тужилаштво да непристрасно ради свој посао.

Радић је истакао да учесници скупа јавно питају тужилаштво одакле начелнику општине Соколац Миловану Бјелици информација пет дана раније шта ће се све дешавати, што је, како је рекао, схваћено као вид пријетње, а што се касније испоставило као тачно.

Скуп подршке Башевићу, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске, одржан је на тргу испред управне зграде Шумског газдинства “Романија” на Сокоцу.

Окружни суд у Источном Сарајеву одредио је једномјесечни притвор Башевићу и још двојици лица чији су иницијали Г.С. и Г.Ј. због сумње да су починили кривично д‌јело злоупотреба службеног положаја и овлаштења.

Анонимно за АТВ: Бјелица глуми поштеног човјека, дугује људима по девет плата

Корисници буџетских средстава у Сокоцу ступили су у контакт са нашом медијском кућом и пожалили су се како Општина не исплаћује социјална примања корисницима који једва крпе крај са крајем.

Кажу да Бјелица глуми поштеног човјека. Иде по свадбама и весељима, док се корисници социјалних примања боре да преживе. 

За све оптужују начелника Милована Бјелицу. Оптужује га и Страхиња Башевић. Само два дана прије акције МУП-а, Башевић је на конференцији за медије изнио информацију да је Милован Бјелица у више наврата на Сокоцу и у Источном Сарајеву рекао да ће СИПА упасти у ШГ "Романија" и његову породичну кућу, те да ће га ухапсити за седам дана.

Башевић је тада позвао све институције да дају одговоре могу ли полицијске структуре бити инструмент обрачуна политичке природе између два човјека.

Он је затражио да представници битних институција у Републици Српској и БиХ изађу у јавност и кажу ко су "ти људи" начелника општине Соколац и да ли уопште постоје "наши" и "његови" људи који раде тако одговорне послове у институцијама које треба да раде на заштити свих грађана подједнако у једној демократској земљи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм