Начелник општине Језеро

Рунић: Од Мостара до Дрвара ћирилица прецртана

 • Извор: СРНА
 • 16.11.2023. 10:29

Путем од Мостара до Дрвара на свим путоказима прецртана је ћирилица, што јасно говори о томе како живе Срби у Федерацији БиХ, рекла је начелница општине Дрвар Душица Рунић након што је Градско вијеће Мостара одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица у том граду нађе и ћириличко писмо.

- Срби су само слово на папиру у ФБиХ, како нам је у Мостару тако је и у Дому народа ФБиХ. Србе већином представљају припадници националних странака других народа, а најмање је Срба изабраних гласовима свог народа. Одлуке не доносе у корист истог, већ у корист бошњачке и хрватске већине - оцијенила је Рунићева, а преноси Срна.

Она је подсјетила да српска дјеца у Дрвару изучавају националну групу предмета иако то право немају српски ђаци у Гламочу, који ни данас немају српског језика у школи.

- У Дрвару, унаточ огромном природним богатством, већина грађана живи испод ивице сиромаштва, држава не улаже у мјеста са српском већином, одлуке Уставног суда у корист Срба се годинама не спроводе и бројна су понижавања, омаловажавања и ускраћивања права која су нам загарантована - навела је Рунићева.

Градско вијеће Мостара у уторак, 14. новембра, усвојило је одлуку о адресном регистру овог града и означавању насељених мјеста, насеља, улица и тргова називима, те зграда бројевима само на латиници, те одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица нађе и ћирилица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.