Бројке су јасне

Рекордна туристичка година у Српској

  • Извор: АТВ
  • 27.09.2024. 19:09

Разлога за обиљежити Свјетски дан туризма у Републици Српској и те како има. Бројке кажу да је прошлогодишњи рекорд оборен. Туристи у Српској остају све више дана а долазе током цијеле године.

- Република Српска у овом тренутку има око 27.000 ноћења, више него за исти период прошле године, а треба посјетити ваше гледаоце да је прошла година била историјска година што се тиче туризма и тада смо остварили највећи број ноћења, тако да већ о овој години можемо причати да је историјска година - рекао је Денис Шулић, министар туризма у Влади Српске.

Бањско-рекреативни центри и даље су најпосјећенији. Обореним туристичким рекордима хвале се у Источном Сарајеву и Требињу.

- Бројкама смо свакако задовољни, а оно што нас посебно радује јесу добре најаве за зимску сезону. Ми смо већ у овом периоду на неких 40.000 долазака и већ смо пребацили ту бројку од 100.000 ноћења - истакао је Игор Иконић, директор ТО Источно Сарајево.

- Имамо у августу 29.000 ноћења, ове године то би укупно значило да имамо 157.000 ноћења закључно са 31.08, септембар је јако добар тако да ћемо ускоро имати и те резултате. Бројкама сигурно можемо бити што се тиче ове сезоне - јасан је Бојан Вучуревић, начелник за туризам у Требињу.

Бројке су добре и када је у питању требињска зарада од процвата туризма.

- Конкретно, Град Требиње на годишњем нивоу од 250.000 до 300.000 марака има од боравишне таксе - изјавио Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Те бројке могле би бити и веће да не постоји проблем тзв. сиве зоне. Овај али и остали туристички проблеми биће ријешени, обећавају надлежни. Свјетски дан туризма обиљежен је у Требињу низом догађаја.

Пратите нас и путем Вибера