ATV

Samo što se nije srušila

Potrebna hitna rekonstrukcija bilećke biblioteke

 • Izvor: ATV
 • 18.09.2023. 09:56

Zgrada bilećke biblioteke samo što se nije srušila. Onako staru i dotrajalu dokusurio je prošlogodišnji zemljotres. Crijep visi o koncu, zidovi su ispucali pa su neke prostorije zaključane jer nisu bezbjedne.

"Biblioteka je pretpjela mnoga oštećenja, neke prostorije čak nisu ni uslovne. Nas je posjetila komisija koja je zavela referat o oštećenja ali novac nismo vidjeli, nismo dobili ništa za pomoć u rekonstrukciji“, rekla je direktor biblioteke "Vladimir Gaćinović“ Sanja Bošković.

Bilećki čelnici vide ruiniranu biblioteku, ali vide i potpuno praznu opštinsku kasu. Zato jedino rjšenje vide u donacijama.

"Mora se rekonstruisati, imamo projekat od nekih 580.000, to je cifra da bi se moglo dovesti u neko normalno stanje. Imamo obećanje da će nam Srbija, to jeste predsjednik Vučić, i njegova vlada obezbijediti sredstva od nekih 300.000 evra da se to uradi“, rekao je načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

I u biblioteci vjeruju u pomoć institucija Srpske i Srbije. Zahvalni su dosadašnjim donatorima kojih je kažu bilo mnogo, pomagali su pojedinci, preduzeća i ugledni sportisti. Ipak, ništa to nije dovoljno za normalan rad.

"Trenutno što nam je najpotrebnije jeste da saniramo jednu prostoriju koju smo koristili za radionice i rad sa mališanima, ona nije uslovna na našu veliku žalost jer ko zna kako radi biblioteka u Bileći zna da smo posvećeni djeci“, rekla je Boškovićeva.

Ova zgrada u centru Bileće starija je od jednog vijeka. Biblioteka "Vladimir Gaćinović" je tu skoro 90 godina, trenutno ima više od 1.000 članova koji godišnje plate simboličnu članarinu od 10 maraka.

Pratite nas i putem Vibera

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.