Начелник и градоначелник

Потписан споразум о братимљењу Српца и Моршанска

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2024. 19:48

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и градоначелник Моршанска Алексеј Викторович Бањиков потписали су данас споразум о братимљењу ове двије локалне заједнице, чиме су створене могућности за реализацију заједничких пројеката у областима економије, културе, спорта, образовања, туризма, здравства и другим.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић, која је присуствовала потписивању, рекла је да је изградња пријатељских веза са Руском Федерацијом веома важна за опстанак српског народа на овим просторима и да треба радити на томе да се повезују региони и градови у економском и политичком смислу.

"Ових дана смо свједоци великих притисака на Републику Српску, највећих до сада и подршка Руске Федерације нам значи за живот и опстанак на овим просторима. Ово је наставак сарадње коју су почели предсједници Русије и Републике Српске Владимир Путин и Милорад Додик, који се састају више пута годишње и надам се да ће бити још оваквих споразума између наших градова", напоменула је Видовићева.

Додик: Иванић је највећа штеточина коју је Српска имала

Додик: Иванић је највећа штеточина коју је Српска имала

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је новинарима да је ово историјски дан за ову локалну заједницу и круна добре сарадње коју Србац годинама има са Тамбовском области у којој је смјештен град Моршанск.

"Ово је требало и раније да се догоди, али су нас у томе спријечили пандемија вируса корона и друге околности и само смо чекали погодан тренутак да то озваничимо. Наша очекивања су велика, а постоји обострано интересовање да нарочито радимо на економској сарадњи", истакао је Драгосављевић.

Градоначелник Моршанска Алексеј Бањиков подсјетио је на братску љубав коју два народа његују већ годинама, али и на чињеницу да су се наши преци заједно борили да ми данас живимо у миру, слози, пријатељству и љубави.

Излиле се бујичне воде у Приједору: Ватрогасци на терену

Излиле се бујичне воде у Приједору: Ватрогасци на терену

"Ово је инструмент којим потврђујемо будућу сарадњу и размјену искустава у свим областима, а у плану је и потписивање споразума о сарадњи између Борачке организације општине Србац и Удружења ратних ветерана из Моршанска, те успостављање сарадње између културно-умјетничких друштава наша два града", поручио је Бањиков.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Андреј Морозов рекао је да дијалог између градова и општина у Руској Федерацији и Републици Српској чини темељ јачања пријатељских веза руског и српског народа и да ће се настојати да што већи број локалних заједница из Српске успостави братске односе са неким од руских градова.

Денис Кочетов, координатор пројекта братимљења Српца и Моршанска у име Руске Федерације, подсјетио је да су путем интернета већ организоване заједничке књижевне вечери и предавања установа културе из Републике Српске и Руске Федерације, а успјешно је одржан и онлајн турнир србачких и московских шахиста.

Вучић из Брисела: Курти није хтио или није смио да се састане са мном

Вучић из Брисела: Курти није хтио или није смио да се састане са мном

"За нас је веома важно да смо успјели спојити Тамбовски државни технички универзитет са Универзитетом у Источном Сарајеву и наставићемо радити на образовању, а у том погледу ускоро очекујемо сарадњу између средњошколских центара из Моршанска и Српца", рекао је Кочетов.

Бранко Савановић, координатор пројекта братимљења Српца и Моршанска из Републике Српске, данас је награђен посебном Плакетом од градоначелника Моршанска за досадашње заслуге у успостављању пријатељских и братских веза између Моршанска и Тамбовске области са општином Србац и Републиком Српском.

Потписивању су присуствовали и аташе у Амбасади Руске Федерације у БиХ Сергеј Панов, посланик у Народној скупштини Српске Радојица Видовић, игуман манастира Осовица архимандрит Теофил Димитрић, руководство општине Србац, те директори јавних предузећа и установа.

Церемонији је присуствовао и директор Средњошколског центра из Моршанска Александар Плаксин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.