Pridvorci

Postavili lažno upozorenje na minsko polje: Kome smeta izgradnja bolnice u Trebinju

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2023. 19:50

Izgradnja novog objekta bolnice u Trebinju trebalo bi da počne uskoro a čini se kako to nekome dobrano smeta.

Na lokaciji gdje je planirana izgradnja novog, savremenog kompleksa trebinjske bolnice postavljeno je lažno upozorenje da je ta parcela minsko polje.

Na parceli je postavljena crvena tabla na kojoj nema serijskog broja te je nemoguće utvrditi odakle je ona uzeta ili ju je, pak, neko napravio u "privatnoj radionici“ samo kako bi opstruisao izgradnju nove bolnice.

ATV je u posjedu odgovora Kancelarije BHMAC-a na upit na ovu temu.

"Ne posjedujemo podatke da je naselje Pridvorci, predgrađe grada Trebinje, bila u periodu rata 1992-1995. godine predmet miniranja“, naveli su u saopštenju.

Oni dalje dodaju da ne isključuju mogućnost da je neko nakon tog perioda izvršio miniranje pomenute parcele, ali i dodaju da je postavljanje lažnih upozorenja na minsko polje krivično djelo.

Koliko je moguće da je ta parcela bila minirana prije nekoliko godina, ili čak decenija, a da na to niko do sada nije reagovao niti primijetio tako nešto?

Takođe, iz BHMAC-a dodaju da spomenutu tablu bez serijskog broja sigurno nisu postavljali njihovi timovi.

Iz Republičke uprave civilne zaštite kažu da će, bez obzira što je prilično jasno da je tabla lažna, njihove ekipe izaći na teren i provjeriti sve činjenice.

"Iako se nesumnjivo radi o lažnom obilježavanju, RUCZ Srpske će sutra na teren poslati EOD tim, koji će izvršiti uvid na licu mjesta i provjeriti da li osim lažnog obilježavanja postoji postojanje minsko-eksplozivnih sredstava“, poručuli su iz Republičke uprave civilne zaštite Srpske za ATV.

Izgradnja novog objekta trebinjske bolnice nekome očigledno mnogo smeta pa se nisu zaustavili samo na postavljanju lažnog upozorenja na lažno minsko polje nego su na banderama u okviru parcele polijepili sramne natpise kojima prozivaju one koji se bore da građanima Trebinja, ali i onima iz okolnih mjesta bude pružena što je moguće bolja zdravstvena usluga.

Novi objekat trebinjske bolnice bio bi među najsavremenijima u regionu. Isto tako, izgradnja novog objekta olakšala bi i radnicima bolnice ali i pacijentima svakodnevno funkcionisanje. 

Čini se da neki ne biraju sredstva da dođu do cilja, te su se drznuli da opstruišu i jedan ovako, prije svega, svrsishodan i neophodan projekat. 

Inače, postavljanje ove lažne table nije prvi pokušaj opstrukcije izgradnje bolnice u Trebinju. Početkom marta članovi Pokreta za restituciju organizovali su proteste zbog izgradnje bolnice.

Novitović: Grubo kršenje zakona

Postavljanje lažne table koja upozorava na minsko polje na mjestu gdje je planirana izgradnja novog objekta bolnice u Trebinju predstavlja najgrublje kršenje zakona, poručio je za ATV Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Srpske.

Novitović je rekao da se očigledno radi o lažnom obilježavanju, ali dodaje da će bez obzira na to, ekipe RUCZ sutra u ranim jutarnjim časovima na teren poslati EOD tim da se otkloni svaka sumnja.

"Prema dopisu BHMAC-a i svim našim saznanjima godinama unazad taj dio Trebinja nije bio miniran za vrijeme rata. Nemamo nikakvu informaciju da je neko nakon rata taj prostor minirao. Bez obzira na sve informacije kojima raspolažemo EOD tim će na licu mjesta provjeriti da li je neko osim table i lažnog obilježavanja na lice mjesta donio i postavio minsko-ekspolozivno sredstvo. Na taj način ćemo otkloniti svaku sumnju da se radi o minskom polju i omogućiti izvođačima pripremnih radova da sigurno uđu u svoje radne zadatke“, rekao je Novitović za ATV.

Novitović je dodao da RUCZ u Trebinju ima svoj EOD tim koji će biti na usluzi izvođaču radova u svakom trenutku radova.

Novitović je naglasio da RUCZ, a kako kaže, to je potvrdio i BHMAC, nema informacije da je neko minirao to područje u periodu od 1992-1995. godine, ali ni od 1995. do 2023. godine.

"Radi se o najgrubljem kršenju zakona, o krivičnom djelu, ali ćemo nakon sutrašnjeg izlaska na teren sa kolegama iz MUP-a Srpske odlučiti o daljem postupanju“, zaključio je Novitović za ATV.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.