На радост и спасење вјерног народа

Освештан Храм Светог Варнаве Исповједника у Источном Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2024. 19:30

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, заједно са епископом будимљанско-никшићки Методијем освештао је Храм Светог Варнаве Исповједника у Источном Сарајеву.

Митрополит Хризостом је рекао да је човјек највећа вриједност, за коју се вриједи борити, што је чинио и отац Варнава коме је посвећен храм, напоменувши да је овај светитељ био велики страдалник и мученик.

 „Отац Свети Варнава је устао у безбожно вријеме када су на силу, не бирајући средства покушали да српског човјека отргну из Цркве и претворе га у биће које неће имати ни своје име, ни презиме, ни нацију, ни идентитет. Онда је отац Варнава, као и Господ Исус Христос, устао у Саборној цркви у Сарајеву да се бори против такве идеологије која је хтјела да обезличи човјека“, рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Орденом Светог Саве другог степена одликован је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, а исто одликовање уручено је и куму овог храма, привреднику из Источног Сарајева Драгану Остојићу. 

„Мени лично значи много, али генерално у односу на овај догађај, јако мала ствар. Мислим да данашње освештање Храма Св. Варнаве на Врањешу јесте показатељ да се Срби Сарајева у Источном Сарајеву поново уздижу. Историја нас је научила када год су Срби на овим просторима дизали велелепне манастире и цркве, увијек су и као народ духовно прије свега, а потом и материјално уздизали“, рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Митрополит је уручио златни орден Петра Сарајевског старјешини Храма Светог Варнаве Бошку Тошовићу, али и начелницима општина Источно Ново Сарајево Јовану Катићу и Источне Илиџе Маринку Божовићу.

„Као вјерник, као становник Источног Сарајева и као начелник општине се осјећам заиста посебно и велика је част добити златни орден Светог Петра сарајевског. Није ово само орден који сам заслужио ја, већ сви становници општине Источна Илиџа“, навео је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа. 

„Искрено се надам да ће се и даље народ окупљати око вјере и око овога Храма и сигурно његовим освјештењем и његовим коначним уређењем још више људи ће се окупљати сваке недјеље и молити се Богу, окупљати се једни око других“, изјавио је Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево 

Дјелић моштију Светог Варнаве, који је прије неколико мјесеци донесен из Беочина у Саборни храм у Сарајеву, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, пренесен је у Храм Светог Варнаве, на радост и спасење вјерног народа Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.