Опсада српских цивила

Обиљежене 32 године од војне операције Смолућа

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2024. 20:53

Љето 1992. године добро памте становници Потпећи, Тиње и Смолуће. Четири мјесеца у окружењу, са скромним залихама хране и воде, без изгледа за спас, уз губитке људи са зебњом су ишчекивали сваки нови дан. И данас сјећање на те дане са језом проживљавају.

"То је један тежак моменат, поготово првих неких 10 дана када је срце било у пети. Зашто? Јер су први пут кориштени дум-дум меци за које већина нас није знала ни да постоје. Пуно бораца је изгубило животе и цивила, тешко је било цивилима живјети, јер снајпери су тукли са оближњих мјеста", каже Брано Никић, Смолућа.

"Који сам боравио у Смолући три мјесеца и ту смо да се подсјетимо свих тих људи који су пропатили без струје, воде и лијекова, без муниције и без икакаве помоћи са стране", каже Анђелко Благић, командир чете из Потпећи.

"Људство Потпећи, Тиња, Смолућа, било већ дуже времена било у окружењу, нападали су их и дању и ноћу, тако да јетамо било много жртава", каже Будимир Гаврић, генерал мајор ВРС у пензији.

За слободу су дали своје животе. Они који нису изгубили животе или дијелове тијела изгубили су дане проведене оковане страхом за голе животе. Већа туга од свега је што ни за те злочине нико није одговарао.

"Можда је једна од ријетких акција која је имала за циљ да се уђе у дубину непријатељске територије, пробије непријатељски обруч и из непријатељског обруча извуче оволики број људи. Желим са овог мјеста и да укажем на апсурд правосуђа БиХ који нису нашли за сходно да за такав злочин било кога процесуира, а да је неколико људи који су четири мјесеца било у окружењу процесуирана за ратне злочине па чак и осуђено", каже Радан Остојић, предсједник БОРС-а.

Његовати културу сјећања како би и младе генерације биле свјесне значаја датих жртава важније је него икада.

"Важно је да то преносимо, сјећамо се, важно је да то преносимо на будуће генерације да ми млади знамо какву су жртву дали наши родитељи, наши дједови да би ми живјели у Републици Српској која је слободна", каже Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

За вријеме непријатељског обруча погинуле  су 64 особе, од чега 51 борац и 13 цивила, а преко 160 људи је рањено.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм