Ударна, народна, легендарна

Обиљежен дан 16. Крајишке моторизоване бригаде

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2023. 19:16

Ударна, народна, легендарна – све је то 16. Крајишка моторизована бригада. Сигурно је да је златним словима остала записана у историји Одбрамбено – отаџбинског рата. Окупили су се и након 32. године поносни на своје подвиге и све саборце. Од првог дана на бранику отаџбине, ова бригада учествовала је у бројним биткама протеклог рата и платила високу цијену.

"Били смо спремни када је почело и животе давати за нашу Републику Српску", рекао је Раденко Грујичић.

"Ја самс а 24 године отишао у рат. Сада имам 56. Значи, у том периоду уложио сам своју младост, био сам рањен два пута. Хвала Богу, ево дошао сам са својим саборцима да прославим овај дан", рекао је Богољуб Грмаш.

"Када иде Бригада, идем и ја, немам ђе. Шта ћу кући? Ухвате ме и опет воде даље. Нисам напуштао ниђе своју Бригаду од првог дана до задњег", рекао је Ранко Станић.

Свој ратни пут су кренули из Машића код Градишке. Ту је подигнут споменик у њихову част. 

"Ја могу само рећи да је ово био један од оних дана када можете за себе рећи ако сте ту били негдје са таквим људима да сте поносни и срећни што живите у том времену, без обзира на све оне тешкоће које су иза вас", рекао је Недељко Маџар, резервни потпуковник Војске Републике Српске.

Поносе се овим храбрим борцима сви у Крајини. Зато је ту опредјељење да се баштини традиција 16. бригаде и да се не да да оде у заборав. Град Градишка је покренуо иницијативу за изградњу спомен собе. 

"Да остане за сва времена, не само успомена, него један темељ, један жиг на величину и значај 16. бригаде, на величину и значај борбе за слободу, на величину и значај стварања Републике Српске, а с друге стране да се поклонимо и одамо пошту свима онима који су уложили своје најсветије, а то су уложили животе", рекао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Кроз „Шеснаесту“ је прошло око 12.000 бораца. 437 је погинуло, око 2.000 рањено.

Ратни пут 16. Крајишке моторизоване бригаде трајао је 1.727 дана. 

Славна је ово Бригада Војске Републике Српске која је дала немјерљив допринос и у операцији „Коридор 92“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм