ATV

Incident

Nova ekološka katastrofa u Zenici

 • Izvor: ATV
 • 19.09.2023. 11:01

Grad Zenica suočava se s još jednom ekološkom katastrofom nakon što je prošle sedmice iz industrijskih pogona ispuštena značajna količina mazuta u rijeku Bosnu. Ovaj incident, koji se dogodio u četvrtak poslijepodne, podiže ozbiljne zabrinutosti u vezi s ekosistemom rijeke Bosne i pitanjem odgovornosti za zagađenje.

Sredinom jula, ekološki aktivisti su prvi put ukazali na ispuštanje sumnjivih otpadnih voda u rijeku Bosnu ispod industrijskih postrojenja. Do danas, nadležne vlasti nisu uspjele identifikovati službenog krivca za to zagađenje, a slična situacija ponovila se prošle sedmice, stavljajući u opasnost vodeni ekosistem ove važne rijeke.

Neprijavljeni ispust

Na mjesto događaja odmah su izašli policija, federalni i kantonalni inspektori, a tužilac je takođe obaviješten o incidentu. Ispust mazuta, koji se nalazi na teško dostupnom mjestu zaraslim u travu, sugeriše da bi se moglo raditi o neprijavljenom ispustu, što dodatno otežava identifikaciju odgovornih osoba.

Ovo je drugo onečišćenje rijeke Bosne u protekla samo dva mjeseca, a frustracija građana raste dok vlasti izgleda stagniraju u rješavanju problema. Avaz podsjeća da su prije dva mjeseca mještani nizvodno od industrijske zone u Zenici satima osjećali nepodnošljiv miris sličan mirisu mazuta, koji se širio gradom. Nakon toga, mrtve ribe su primijećene tri kilometra nizvodno od mjesta zagađenja.

Istraga u toku

Stanovnici Zenice i ekološke organizacije zahtijevaju hitne i odlučne korake vlasti kako bi se utvrdila odgovornost za ova zagađenja i kako bi se spriječilo buduće onečišćenje rijeke Bosne, koja igra ključnu ulogu u ekosistemu ovog područja. Očekuje se dalje istraživanje i djelovanje kako bi se zaštitila ova dragocjena prirodna resursa i osigurala budućnost rijeke Bosne.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 19:06 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 19:51 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 20:36 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 21:36 Film: Žestoki talac (16+)

  Samohrani otac i bivši marinac Kajl Snouden nalazi se sa grupom nevinih kupaca zarobljen u radnji svog očuha.

 • 23:06 Noćni program

  Noćni program