Људи вриштали

Најезда змија отровница у Требињу: Шарка уловљена у центру града

  • Извор: Независне
  • 08.09.2024. 16:53

У Требињу је у посљедњих неколико дана забиљежена права најезда змија отровница, међу којим је било и поскока и шарки, али и оних које, како се вјерује у народу, нису отровне, јер њихов ујед изазива само оток, а такве двије су за ногу угризле радника који се бави њиховим уклањањем Миша Памучину.

Он је у посљедња два дана имао пет интервенција уклањања змија и двије стршљенова, а у недељу (данас) поподне, у самом центру града, уловио је једну "шарку“ коју су примијетила дјеца идући ка обали ријеке на купање.

"Било је ту и дјеце и одраслих, а мене је конкретно позвао један међу њима који иначе ради у болници, саопштивши ми телефоном да се у близини маркета, поред шеталишта, налази змија, да диже главу и напада људе који вриште и у паници су. С обзиром да је шеталиште поплочано и равно - лако сам је уловио и ставио у пластични канистер, па сам је пустио у њено природно станиште - камењар", каже Памучина, иначе запослен у ЈП Екологија и безбједност, пишу Независне.

''Атмосфера је побједничка, јер побиједиће Српска'': Додик уз хармонику послао снажну поруку

''Атмосфера је побједничка, јер побиједиће Српска'': Додик уз хармонику послао снажну поруку

Одмах након ове интервенције, позвали су га у Петрово Поље, гдје је из куће истјерао змију која, додуше, није била отровна, па ју је по истом принципу ухватио специјалном хватаљком, одложио у пластични канистер и однио је до камењара, гдје ју је ослободио.

"У протекла два дана сам уловио четири змије, двије су ми побјегле, а двије су ме чак и ујеле, јер сам, тражећи их, једној, усред куће у коју је ушла, стао на реп који је вирио испод кауча, а ја га нисам видио, па се она некако извила и угризла ме изнад чизме, а друга ме, сутрадан, напољу, такође ујела за исту, лијеву ногу, али срећом нису биле отровнице, па ми је нога само отекла и сада бриди, не боли ме", наставља причу Мишо.

Дјечаци из Братунца одржали лекцију из хуманости

Дјечаци из Братунца одржали лекцију из хуманости

Осим "шарке" у центру града, на шеталишту, све интервенције су се дешавале у приградским насељима, у близини камењара и шуме, а, с обзиром да је познато да се змије, чија су станишта углавном камењари, у ово доба године пењу по дрвећу, у Херцеговини је за очекивати овако нешто, иако не у оволиком броју.

Змијама погодују и благе зиме, па остају живе и брже се множе, а благе зиме погодују и отровним инсектима, попут стршљенова којих такође има све више и више, тако да је у посљедња два дана Памучина примио и два позива за уништавање гнијезда стршљенова.

"Најгоре је што не посједујем адекватну опрему, нарочито рукавице и високе чизме, али сам добио обећање од извршног директора за производњу и техничке послове ХЕТ-а Илије Таминџије, да ће се, иако то није његов ресор, заузети да ми се набави опрема", наводи на крају Памучина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника