Лопаре

Коме сметају рудна истраживања?

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2023. 19:34

Мало коме је под Мајевицом јасно зашто се баш ових дана неко у Сарајеву али и Бијељини заинтересовао за истраживања која трају више од годину дана.

Начелнику општине све мирише на политику. Мјештанима Лопара ништа не мирише на проблеме. Уколико се испостави да земља под обронцима Мајевице крије литијум, што испитује компанија Аргор Аг., са сједиштем у Швајцарској, по њима  је само нешто  што би им итекако добра донијело.

Све је по закону и без било какве штете по мјештане Лопара и околних села увјерава начелник општине Радо Савић. С обзиром да и сам са породицом живи у овој општини, сигурно је да не би дозволио радове који би били на штету грађанима. 

"Рађено је по закону, оно што је важно да кажем је да се и прије овога сада радила истраживања на ове елементе на Мајевици у два наврата, Досадашњи истражни радови који су протекли, нису проузроковали ни примједбе грађана нити је било неких проблема", каже Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Kомпанија Аргор Аг са сједиштем у Швицарској која је изводила истраживања, специјализована  је за развој идентификованих минералних налазишта у југоисточној Европи. У фокусу њихових дјеловања тренутно је пројекат Лопаре. Опредијељена је да укључи  и локалну заједницу и јавност  када је у питању сав рад и екологија. Сва истраживања спроведена су уз стриктно поштовање законске регулативе  и у складу са највишим и геолошким и еколошким стандардима који важе за ову врсту истраживања, како на локалном тако и међународном новоу, кажу.

На тај начин компанија испуњава све услове за подношење захтјева за дођелу концесије за кориштење овог европског налазишта минералних сировина. Посматрајући минералошки садржај лежишта, који се истражује посљедње четири и по године, установљено је да он садржи значајне количине литијум карбоната, магнезијума, калијума и бора - "сировина будућности", које су кључне у производњи батерија за електромобилност или складиштење енергије, у медицини, фармацеутској индустрији и многим другим областима, чије снабдијевање постаје све изазовније.

Начелник општине не види ни мјесто политичким препуцавањима у овој причи, каже.На првом мјесту је идаље интерес грађана.

Аргор је 2018. године уредно добио лиценцу за истраживање налазишта минералних сировина у традиционалном рударском региону Лопара. У периоду од 2020. до 2022. године услиједиле су три интензивне фазе истраживања, а налазиште минерала је коначно научно процијењено и потврђено 2022. Ове године услиједио је цертификат Министарства рударства и енергетике Републике Српске којим се и са званичне стране потврђује потенцијал лежишта. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)