Градоначелник

Јавор о доласку Шмита на Козару: Шмит није добродошао у Приједор

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 20:50

Актуелни градоначелник Приједора, Слободан Јавор, гостујући у емисији Тет-а-Тет, говорио је, између осталог, и о посјети њемачког туристе Кристијана Шмита, Националном парку Козара.

Шмит је дошао ненајављено, задржао се кратко у Музеју жртава фашизма, те отишао.

Јавор истиче да је такво понашање Нијемца, лицемјерно.

- Што се тиче Шмита и његовог доласка на подручје града Приједора је, шта друго рећи, осим лицемјерно. Дошао је да нико није знао. Појавио се као неки странац, туриста. Оно што ја, као градоначелник могу да нагласим, јесте да сам добио информацију тек након појединих упита од стране медија да су се негдје неке слике појавиле. Одмах сам контактирао НП Козара и руководство, међутим, нису ни они знали. Он је, како сам чуо, ту долазио и распитивао се шта се ту дешавало, шта је било у Другом свјетском рату. Оно што је интересантно, јесте да је питао кустоса у Музеју, како се долазило до података. Ако неко жели да дође и ода почаст жртвама, не може доћи и питати "а због чега се десило ово", "на који начин се десило" и слично. Био је у једној мањој групи људи, распитивао се о опште познатим чињеницама, задржао се око 20 минута и отишао. Самим тим, ја могу да кажем да је то срамотно - каже Јавор.

Он истиче да Шмит ради све мимо протокола и кршећи закон, те да у град на Сани, али и остала мјеста у Српској, није добро дошао.

- Апсолутно. Ако неко већ жели искрено да дође, логично је да се јави локалној управи, градоначелнику, да каже да жели да ода почаст, то је нормално, али код Шмита није. Све иде мимо протокола и закона, кришом. Он је туристички увијек добро дошао, што се туризма тиче имамо шта да покажемо, што се тиче Козаре али и саме Српске. Ово што он ради апсолутно не подржавамо и није добродошао, ни у Приједор и у било који град Републике Српске - поручио је Јавор те додао:

- Нико није знао да долази, ни људи у НП Козара. Људи који су причали о Козари, нису знали да је међу присутнима Шмит. Тек накнадно, када се све завршило и када су почела питања, тек тада су људи из музеја добили информацију о коме се ради - наглашава Јавор.

Потези њемачког туристе, каже Јавор, само стварају контра ефекат.

- Класична провокација, да неко одабере баш тај датум. Све што ради Шмит, свима је познато. Због свега што ради, само ствара контра ефекат - закључио је Јавор. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм