Градоначелник Приједора

Јавор: Многима одговарало да се о злочинима над дјецом у НДХ ћути

  • Извор: СРНА
  • 19.07.2024. 18:24

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да је многима у бившој Југославији одговарало да се ћути о злочину над српском дјецом у НДХ-а, али да ове генерације желе да се о томе говори.

Јавор је нагласио да се дуго година након Другог свјетског рата у мјесту Мацуре код Приједора није чуо плач дјетета јер усташе из НДХ нису били људи него монструми који нису бирали вријеме, мјесто, ни начин да убијају српско становништво.

На обиљежавању Дана сјећања на дјецу убијену током геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ од 1941. до 1945. године, Јавор је рекао да се у бившој држави о овом злочину није много причало и да је многима одговарало да се о томе ћути.

Јавор је напоменуо да су овдје угашена многа огњишта, уништене многе породице, али да се не смије дозволити да Срба нестане.

"Зато ми присутни и те како о томе не желимо да ћутимо, желимо да се о овоме чује. Усвајају се разне резолуције и усвајају их управо они који су у Другом свјетском рату чинили највеће злочине", рекао је Јавор обраћајући се окупљенима.

Дан сјећања на дјецу убијену током геноцида у НДХ; Присуствује Додик

Дан сјећања на дјецу убијену током геноцида у НДХ; Присуствује Додик

Он је нагласио да су Срби преживјели многе недаће и да је обавеза присјећати се овог гнусног злочина.

"Видите како покушавају да деградирају наше институције. Морамо да будемо сложни. Српско јединство нас је сачувало кроз историју. То је једино што нас може сачувати и у будућности", истакао је Јавор.

Он је рекао да мир, суживот, максимално уважавање, поштовање једних и других, свих конститутивних народа, свих националних мањина, немају алтернативу.

"Желимо да живимо заједно, у слози. Али, морају да знају да не дамо своју историју. Морамо да учимо наше потомке, наше будуће генерације, да знају и да памте нашу тешку историју, наше жртве", закључио је Јавор.

Обраћању званица претходили су парастос и полагање вијенаца на споменик жртвама усташког терора у Мацурама.

Обиљежавању присуствују, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланици српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, представници амбасаде Србије у БиХ.

Према подацима ресорног министарства, најмање 74.642 српска дјетета у доби до 14 година уморена су или убијена у НДХ, а у засеоку Мацуре током њемачко-усташке офанзиве на Козару у љето 1942. године убијено је 312 Срба из више поткозарских села, међу којима је било 75 дјеце до 14 година.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.