Југ Српске

Француски а наш - Лоран од Требиња

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2024. 20:40

Лоран је Француз али првенствено прави правцати Требињац.

У град на југу туристички је стигао прије 12 година, на први поглед се заљубио прво у једну Требињку а онда и у град подно Леотара. Париза се лако одрекао јер је љубав пресудила. 

"Стварно се овдје осјећам као да сам се родио у Требињу, имам пуно добрих комшија, имам кумове. Пола града ја знам. Стварно су људи пуни топлине“, каже он.

Једноставно Лаурент се овдје пронашао, пронашао се и у вјери и цркви. Са породицом литургије не пропушта, пости и ужива у правосланој вјери.  

"Православна вјера је за мене прелијепа вјера, истина вјере, ја сам се стварно пронашао у овој религији“, додао је.

Француза са требињском адресом краси и хуманост. Брзо се уклопио у Фондацију Свети Вукашин јер воли и да помаже људима.

"Задовољство нам је што имамо једног члана као што је он у Фондацији, редовно се одазива на све наше акције и много нам значи његова помоћ“, каже Синиша Дошло из Фондације Свети Вукашин.

Међу бројним Требињцима који су стално у друштву са требињским Французом јесте и предсједник локалног парламента. 

"Он јесте прави правцати Требињац, видјећете га на свим значајним догађаји, видјећете га и у цркви са породицом. Он се потпуно привикао на наш начин живота и мислим да он овај простор користи на најбољи могући начин“, каже предсједник Скупштине града Требиње Драгослав Бањак. 

Француз нам још каже да ужива на сваком кораку у Херцеговини али и њеном окружењу. Гастрономија је посебна прича.

"Ја више волим искрено да вам кажем кувану храну, рецимо гулаш, сарму ваш раштан, то сам први пут јео овдје, нисам знао шта је раштан али сам одушевљен вашом храном. Пршут наравно, сир из уља је предобар“, каже овај Француз.

Лоран је медицински техничар, бавио се и туризмом. Сада ради у Дубровнику. Волио би каже имати и сталан посао у Требињу, БХ држављанство а имао је и посебну жељу.

"Овим путем желим позвати све људе добре воље да дођу да помогну рад Фондације Свети Вукашин“, додаје.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм