Катастрофалне поплаве

Дио становништа у Јабланици и даље одсјечен, без струје и воде

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2024. 19:51

Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Марија Бухач изјавила је, након обиласка терена погођеног катастрофалним поплавама, да је, нажалост, дио становништва на подручју Јабланице и даље одсјечен, без струје и воде, те да има јако много страдалих и повријеђених.

Бухачева је навела да је, према званичним подацима, за сада 14 погинулих, а за шесторо се трага, док је према још незваничним информацијама, непозната судбина око 40 особа.

"Учинили смо све да оне најугроженије јутрос извеземо из Јабланице и да им се пружи хитна медицинска помоћ. Јабланица је била потпуно одсјечена, па смо пробили успоставити коридор из правца Сарајева, а од Мостара је направљен коридор чамцима", рекла је Бухачева након ванредне сједнице Владе и састанка кантоналног Штаба цивилне заштите.

Она је навела да ситуација на терену није нимало добра и да су неки становници без струје и воде, те да је до њих сада немогуће доћи.

Пронађено тијело још једне особе у Јабланици

Пронађено тијело још једне особе у Јабланици

"Чинимо све да дођемо до сваког човјека за кога знамо, али се бојим да за многе не знамо", рекла је Бухачева.

Она је захвалила свима за пружену помоћ.

Командант кантоналног Штаба цивилне заштите Адил Шута рекао је да су у комуникацији са службама спасавања из других кантона, те да је приоритет да се оспособи путна комуникација како би се могла допремити помоћ.

Командант Штаба цивилне заштите Федерације БиХ /ФБиХ/ Тони Краљевић захвалио је свима људима, припадницима Цивилне заштите, посебно из Сарајева, Горске службе спасавања, истичући да је свако звао да пружи помоћ од Саве до Неума, од Уне до Дрине.

Оружане снаге БиХ биће ангажоване и у Кисељаку

Оружане снаге БиХ биће ангажоване и у Кисељаку

Федерални министар саобраћаја и комуникација Андријана Катић изјавила је да је огромна штета на жељезничкој и путној инфраструктури, те да је уништена пруга на дионици Острожац-Грабовица и прекинут саобраћај на релацији Сарајево-Плоче.

Она је навела да је причињена највећа штета на путу Коњиц-Јабланица-Мостар, затим Јабланица-Прозор/Рама, Јабланица-Блидиње, Буховача- Кисељак-Хан Плоче.

"Сва механизација је на терену. Мислим да ће вечерас бити проходно на дионици ка општини Прозор/Рама, а надам се да ћемо у року 48 часова успоставити комуникацију према Мостару", рекла је Катићева и захвалила свима који су уступили своју механизацију. 

Исповијест човјека који је изгубио сина у поплавама: ''Ишао је иза мене, одједном га је однио велики талас''

Исповијест човјека који је изгубио сина у поплавама: ''Ишао је иза мене, одједном га је однио велики талас''

Директор кантоналне Цивилне заштите Еуген Ћубела нагласио је да је да су активиране све снаге у овом кантону, а то је десет горских служби спасавања и пет служби за заштиту за спасавање на води и под водом.

Он је истакао да су помоћ нудили и други кантони и нивои власти, те сусједна Хрватска.

"До сада та помоћ није била потребна, радимо са нашим снагама", рекао је Ћубела. 

Пратите нас и путем Вибера