Требиње

Ћурић са делегацијом из Ломбардије, град добио понуду за партнерство у пројектима

  • Извор: СРНА
  • 09.04.2024. 14:08

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић договорио је данас са делегацијом из Ломбардије да ће требињски пољопривредници имати могућност да њихови производи, уколико испуњавају услове, доспију на италијанско тржиште, а град је добио и понуду за партнерство у пројектима на Медитерану.

"Предложили смо да се у наредном периоду отвори кућа медитеранских производа у Требињу", рекао је Ћурић.

Ћурић је рекао да ће омогућити италијанским винаријама да учествују на фестивалу вина у Требињу 25. маја, што ће отворити могућност повезивања винара из Требиња и Херцеговине са винарима из ове италијанске регије.

Он је са делегацијом из Ломбардије разговарао о примјерима и искуствима брендирања, наводећи да би брендирање производа као што су вино и храна требало конкретизовати у будућности, што је већ учињено у Италији на државном и локалном нивоу.

Договорена је и размјена студената, да студенти из Требиња одлазе у Италију и да италијански студенти дођу у Требиње, а град је добио и понуду за партнерство у пројектима на подручју Медитерана.

"То су вишемилионски пројекти које су они реализовали у претходном периоду, а исто тако имају добра рјешења за останак омладине и жена у руралном подручју. Спремни смо да то примијенимо овдје", навео је Ћурић и подсјетио да је у октобру прошле године град потписао споразум о сарадњи са Ломбардијом.

Градоначелник је рекао да је делегација из Ломбардије предложила рјешења за уређење услова и простора за боравак кампера, те додао да је добијена сагласност за чвршће повезивање градске Туристичке организације са локалним туристичким организацијама из Милана и Ломбардије.

Предсједник Удружења за Савјет градова и регија Италије Милена Бертани истакла је да је значајна валоризација аутентичних производа важних за одређено мјесто, те да Требиње обилује богатством тих могућности.

Она је навела да је разговарао о значају жена и омладине, а циљ је останак младих на овим просторима, те додала да ће на заједничком пројекту радити удружења из Ломбардије која се баве овом облашћу, као и остале организације из Италије.

Бератније је додала да Требиње има културолошко и историјско богатство, на шта треба да буде поносно.

Директор италијанских удружења која промовишу удаљена и рурална подручја Патрицио Муцители рекао је новинарима да је на састанку говорио о искуству како је радити са фондовима на реализацији пројеката који се односе на жене, младе, рурални туризам и основне услуге.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм