Требиње

Ћурић: Град расте у свим сегментима

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2024. 18:33

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је данас на пријему за бројне делегације које присуствују обиљежавању славе града - Преображења Господњег, да Требиње све драге пријатеље дочекује раширених руку, а посебно за најсвечанији дан.

Ћурић је на пријему гостима предочио све љепоте и предности Требиња, али и постигнућа и планове за будућност, истичући да град напредује у свим сегментима.

Он је истакао да Требиње има 30.000 становника и да се становништво из овог града не одлијева, већ да се насељава.

"У Требињу се у посљедње три године направило и продало 3.000 станова и продало", рекао је Ћурић и додао да су три кључне гране у Требињу - енергетика, пољопривреда и туризам.

Када је у питању енергетика, Ћурић је истакао да чињеница да се у Требињу тренутно гради највећа соларна електрана на овим просторима говори о томе да се размишља о будућности.

Он је навео да градска администрација не може да утиче на те велике инвестиције, али да путем планске документације подржава бројне пројекте.

Када је у питању пољопривреда, Ћурић наглашава да не постоји превише обрадивих површина, али да се ради све да оно што имају ставе у функцију.

"Уз подршку влада Српске и Србије и других средстава у посљедњих седам година смо успјели да уложимо у системе за наводњавање више од 20 милиона КМ и дошли смо у ситуацију да је више од 85 одсто обрадивих површина покривено системима за наводњавање. У посљедњих пет година је утростручен број газдинстава", рекао је Ћурић.

Осврнуо се и на постојање Херцеговачке куће, рекавши да се у пројекат ушло прије седам година и да је тада у њему било око 15 газдинстава и да су сви били скептични.

"Хтјели смо да будемо подршка тим људима. Данас имамо Херцеговачку кућу у Бањалуци, Источном Сарајеву и Београду. Сада имамо 130 газдинстава у том пројекту и преко 1200 производа", рекао је Ћурић и додао да је пројекат Херцеговачка кућа на сајму у Берлину освојио прво мјесто.

Он каже да највећу улогу имају управо људи који раде, али и да град помаже у великом мјери кроз помоћ у обрађивању земље и подјели садница, пласирању производа.

Ћурић је указао да се од 32 винарије у Српској њих 27 налази у Требињу.

"Међу најпрепознатљивијим је Винарија Манастира Тврдош која је покретач свега тога у ранијем периоду. Једни без других не можемо", рекао је Ћурић.

Када је у питању туризам, Ћурић наглашава да је то млада грана у овом граду у којем је прије 15 година био један хотел са 250 кревета, а да данас ради 25 хотела и мотела.

"У Требињу је регистровано више од 4.000 кревета. Град је прошле године оборио све рекорде. Имао је 201.000 регистрованих ноћења и туриста из више од 90 земаља свијета", рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да су још 2017. године у стратегији навели да желе да Требиње до 2030. буде најпожељнији мали град на Западном Балкану, те да су на добром путу да се то оствари.

Ћурић се захвалио свим гостима и Требињцима и позвао их да помогну како савјетима тако и критикама.

Пратите нас и путем Вибера