Катастрофалне поплаве

Брачни пар изгубио осам чланова породице, сами проналазили тијела

  • 05.10.2024. 20:45

Замјеница министра за људска права и избјеглице БиХ Душка Јуришић била је данас у Доњој Јабланици, мјесту које је најгоре прошло у поплавама и клизиштима.

"Пакао је прошао брачни пар Имамовић из Доње Јабланице. Ужас удара бујице, која је носила огромне количине камења, замијенила је невјерица, јер су куће његове сестре и брата збрисане с лица земље. Само у једном трену изгубили су осам чланова породице. Не могу се опоравити од шока поготово што су и сами учествовали у потрази под рушевинама и проналазили беживотна тијела својих најближих. Мији Карамехић Абазовић и мени је било суђено да први сусрет са преживјелим житељима Доње Јабланице управо буде са овим брачним паром, који је претрпио најтеже губитке", навела је Јуришић на друштвеним мрежама.

Додала је да су упознале и Амру и Семира Јахића.

"Захваљујући Амриној невјероватној прибраности, спашен је живот њиховог сина, Семиров и живот неколицине комшија, који су уточиште потражили у њиховој кући. Амра је носећи четворогодишњег д‌јечака успјела препливати стотине метара кроз набујалу воду и муљ, док су остали ослонац у води до доласка на чврсто тло потражили на компресору, који је плутао. Јасминка и Мумин Масло су међу оним становницима Доње Јабланице, чија је кућа неоштећена, међутим немају ни воде ни струје", написала је Јуришић, преноси "Аваз".

И Ифета Беговић је остала без дома.

"Упркос томе што се мали број житеља, који су сатима били одсјечени због блокираних и оштећених саобраћајница, нашао препуштеним самима себи у мисији спашавања људских живота, Ифету су с њеном кћерком с потешкоћама у развоју два пута премјештали како би им нашли адекватан смјештај и његу. Дан послије суочавају се с несташицом елементарних ствари, пресвлаке, обуће, јер је већина домове напустила у папучама и пиџамама.

Ипак главна порука ове објаве је да ће житељима Доње Јабланице као и других мјеста погођених поплавама бити потребна дугорочна помоћ. Не јурите. Бит ће времена и прилика. Оперативни центри морају имати јасан увид у потребе угрожених становника, план за дугорочнији адекватан смјештај и снабд‌јевање намирницама, потребном од‌јећом, обућом, лијековима, његом, али и психолошком подршком", навела је Јуришић и додала:

"Људи у насељима погођеним бујицама, у општинама Јабланица, Коњиц, Фојница, Кисељак... не смију бити заборављени за 10 дана. Никад не реци "никад", али судећи по ангажману свих нивоа власти, те хуманитарних организација (прије свега помози.ба) то се неће десити."

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм