Директор ШГ "Романија" Соколац

Башевић: Лажима и клеветама од мене покушавају направити криминалца, позивам институције да реагују

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2024. 14:35

Директор ШГ "Романија" Соколац, Страхиња Башевић, одржао је данас конференцију за новинаре, на којој је, између осталог, рекао да као актуелни начелник Сокоца, Милован Бјелица, од њега жели направити криминалца.

- Данас се обраћам као посланик Народне скупштине Републике Српске, као директор ШГ "Романија" Соколац и као предсједник Општинског одбора СНСД-а Соколац. Газдинство којим ја руководим дужи низ година, функционише на начин да остварује најбоље резултате у ЈП "Шуме Републике Српске" и као такво је препознато и признато у свом раду и резултатима које је остварило. Редовно исплаћујемо плате запосленима и све обавезе које имамо према добављачима и извођачима измирујемо, међутим, у посљедњих шест мјесеци кренула је криминализација мене као директора Шумског газдинства и цијелог предузећа кроз портале које контролише Милован Бјелица начелник општине Соколац. Од директора ШГ, покушавају направити криминалца. На тим порталима изношено је доста лажи и клевета, на шта смо се ми оглашавали - рекао је Башевић.

Башевић је позвао надлежне институције да дају одговоре по овом питању.

- Сада сам дошао до једне информације, гдје је та криминализација показала свој стварни контекст и гдје је један слијед догађаја криминализације и медијске припреме терена довео до пласирања информација које су сљедеће: "Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, на пар локација у општини Соколац, и у граду Источно Сарајево, изнио тврдње, да ће у понедјељак или уторак, припадници СИПА-е, упасти у ШГ и наше приватне куће, извршити претрес, те ће све завршити мојим хапшењем и притвором од мјесец дана, а све у циљу елиминације мене и како он каже, 'трајног рјешења за Страхињу Башевића'". Ево ја сада питам, шта је то трајно рјешење за политичког противника и у ком контексту се то може тумачити? Друга ствар, он тврди да је то учинио преко, како каже, "својих" људи у Тужилаштву, СИПА-и, Суд. Ја овом приликом позивам све институције, надлежна тужилаштва, СИПА-у и јавност да добијемо одговоре да ли је могуће, да се једна институција која треба да буде у заштити свих грађана, да ради у складу са законом и штити народ, може бити инструмент обрачуна са једним човјеком? Тражим да неко изађе у јавност и каже ко су ти људи његови и да ли постоје наши, њихови, или је то независно тијело, републичко? Онда у својим говорима говори како је организовао и помиње имена тужиоца и инспектора који раде на том случају, ја знам која су то имена. Можда у неком наредном периоду ће бити потребно да кажемо та имена. Ево, ја позивам, са пуном вјером у рад државних органа, да се провјере наводи које је он изговорио - истакао је Башевић.

Како каже, медијска припрема терена дуго је планирана, с обзиром да за нешто више од мјесец дана, долазе локални избори.

- Све ово изазива узнемиреност код мене, свих људи око мене и грађана. Ако појединац може да манипулише било којом институцијом, и да својим људима дефинише процесе, онда ми живимо у једном држави која не заслужује да носи име демократска. И да се ради истрага, како то може Бјелица може да зна? Онда се поставља питање, на који начин раде те агенције, с обзиром да су такве ствари тајна? Друго, зашто све то износи у овом моменту, када је познато какви процеси слиједе? Да ли је то могло да се ради мјесец, два, три раније, или је извршио медијску припрему терена. Он контролише један портал, гдје пише "Написана је оптужница, убрзо је готов". То мени као обичном грађанину каже, да он има све информације које је пласирао у јавност. Позивам органе да провјере ове наводе које сам изговорио. Од данас, Страхиња Башевић, ставља се на располагање свим истражним органима и агенцијама и тражи да се провјери сва моја имовина, пословање предузећа које заступам и водим и стављам се на располагање да доставим све потребне информације. Не желим да алудирам ништа, кажем само оно што чујем и хтио бих да се провјере све информације до којих сам дошао у располагање - јасан је Башевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.