Јуче ујутро

АТВ у Српцу након јаког невремена: ''Вихор носио све пред собом''

  • Извор: АТВ
  • 13.06.2024. 07:35

У раним јутарњим часовима у насељу Гламочани у општини Србац догодило се страшно невријеме. Пијавица је носила кровове са кућа, а највише је оштетила основну школу Доситеј Обрадовић у овом мјесту.

Мјештани Гламочана, покрај Српца, додају да је олуја била толико интензивна и јака да нису могли ништа подузети. Небо се смрачило у свега неколико минута. Прво је почео јак пљусак након чега се формирала пијавица. Бошко Дринић и његов комшија, Петар Гверо из Гламочана, кажу, олуја је трајала свега десет минута и иза себе је оставила пустош. Додају, дјеловала је и противградна заштита, али олуја је била толико јака да ни то није помогло.

„То је било неописиво, цријепови, кров је пуцао, падало.. Такав призор нисам доживио са својих 30 година. тешко је, али живи смо, здрави смо, даље ћемо наставити како можемо. Једноставно се тако десило, шта ми сада ту можемо“, прича нам Бошко Дринић из Српца.

„Дјеца су се пробудила јутрос, у страху. Потргало је све, не знам шта бих рекао, немам коментара“, казао је Петар Гверо из Српца.

Пар километара даље, у селу Бардача, слична ситуација.  Пијавица је такође однијела кровове са кућа због чега је појединим мјештанима олуја поплавила домаћинства. 

„То је била страхота ништа се није видјело, овдје је био највећи удар. Неки вихор је био који је све дигао, одавде је носио елементе. Мени димњак скинуло, димњак који је био од бетона, знате какав је био, страшно“, изјавио је Драгутин Јањић из Српца.

„Комплет село, нема куће објекта да није оштећено, да није раскривено, жита су уништена, кукуруз исто, све што се могло уништити, уништено је“, каже Горан Максимовић из Српца.

У олуји је највише настрадала Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у мјесту Гламочани. Настава је обустављена до даљег, а тренутно се санира уништен кров на објекту. 

„Моје колеге и ја, као и техничко особље, нешто послије 6.15 часова смо дошли у школу, затекли смо ове кадрове, једна трећина школе је откривена, поразбијани су прозори, дрвеће у дворишту је поломљено, са сусједних  кровова су долазили цријепови, дрвеће и све остало“, рекла је Силвана Секулић, директорица Основне школе „Доситеј Обрадовић“.

На терену је и начелник општине Србац. Прича - општина ће подузети све неопходне мјере како би помогли мјештанима чији су објекти оштећени. 

„Ми смо још у фази почетног снимања стања у односу на такве потребе, ако се буде показало за потребно, спремни смо реаговати и у том смислу, али се већ у једном случају ради на томе да се помоћна зграда стави у функцију да би породица имала гдје да се смјести док се породична кућа не доведе у адекватну фазу. Све оно што буде потребно и оствариво биће и реализовано“, рекао је за АТВ Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац.

Слично невријеме на истом мјесту догодило се и прије 7 година али нешто слабијег интензитета. Мјештани села Бајинци, Гламочани, Бардача и других дијелова Српца тада су такође поправљали оштећене објекте. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: