НЕДЈЕЉА У 20:30

ПРЕ КИШЕ: Круг није округао

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 19:32

'Пре кише' је македонско-британско-француски филм из 1994. године у режији и према сценарију Милча Манчевска. Филм је познат као једно од најуспешнијих остварења македонске кинематографије. Филм је подjељен у три диjела - 'Рijечи', 'Лица' и 'Слике', који као средишњу радњу имају трагичне и несрећне љубави.

Први дио, 'Ријечи', прати монаха Ћирила који се завјетовао на ћутање у манастиру негдје у врлетима Македоније и његов однос са младом Албанком Замиром, оптужену за убиство, коју покушава да сакрије од освјетника и казне. Они заједно напуштају манастир, али се њихова прича завршава изненада и брутално.

Други дио, 'Лица', приказује ужурбани Лондон и прати Ану, растрзану између своје љубави према свом супругу Нику са једне и привлачности ка разочараном македонском ратном фотографу Александру. Она бива увучена у читав низ трагичних догађаја, које ће изазвати пуцњава у једном ресторану.

Трећи дио, 'Слике', прате Александра који се враћа у своје родно село, које је рат поделио на националној основи и у коме се на комшије Албанце гледа као на непријатеље. Он се у селу сусреће са својом старом љубављу албанком Ханом, која га моли да помогне и сачува њену ћерку Замиру и док Александар креће у потрагу за Замиром, на хоризонту се ствара олуја и киша, а филм се враћа на свој почетак – прије кише.

Поред тога сви дијелови имају исте мотиве – убиство младе Замире, а редитељ се послужио 'оптичким илузијама у времену', што симболички прати крилатицу 'Круг није округао'. Великим дијелом приче су инспирисане ратом на простору бивше Југославије, од којих је тадашња Македонија била поштеђена. Критика није штедила на похвалама овом филму - премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Венецији и освојио је Златног лава. Поред наведеног био је номинован за Оскара, а добитник је многобројних награда и номинација на великим свјетским фестивалима филма.

'Пре кише' у недјељу у 20 часова и 30 минута.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина