СУБОТА У 22:45

ПРАШИНА: Живи од пушке, умри од пушке

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 19:00

'Прашина' је македонски филм из 2001. године у режији Милча Манчевског.

Прича прати Еџа, ситног лопова на Менхетну, којег у току провале стана ухвати старица Анђела, рани га метком и примора да слуша причу о два брата, Луку и Елијаху, са Дивљег Запада, које заувијек раставља прелијепа Лилит, која у борби два брата бира Елијаха. Лук, револвераш, одлази на исто тако 'Дивљи Исток', у Македонију и постаје један од војника у револуцији за ослобођење од Отоманског царства. У нади да ће се домоћи злата које би старица могла да има, а како би се рјешио криминалаца који га прогањају, Еџ слуша причу о љубави, мржњи, покајању, три вијека и два континента, и схвата да старица има дубоку везу са том помало невјероватном причом.

Филм је један од важнијих у богатој каријери Манчевског и премијерно је приказан на Венецијанском филмском фестивалу. Главне улоге играју Џозеф Фајнес, Дејвид Венам, Адриан Лестер, Ен Броше и Николина Кујача, а музику је компоновао познати македонски музичар Кирил Џајковски. Оно што је занимљиво јесте да су Манчевски и екипа обавили опсежна истраживања о Дивљем Западу, Отоманском царству и догађајима на прелазу из XX у ХХI вијек – редитељска студија прије самог писања сценарија имала је 160 страна, те мноштво додатних садржаја попут исечака из новина или локалних свједочанстава.

Као и многи његови филмови и овај је добио похвале – критика га је симпатично одредила као величанствену кубистичку слику.

'Прашина' – субота у 22 часа и 45 минута.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм