"Fič Rejting"

Zemljotres u svijetu finansija: Americi oduzet najviši kreditni rejting!

  • Извор: Agencije/AP
  • 02.08.2023. 07:56

Agencija "Fič Rejtings", jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i "kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja" u posljednje dvije decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga, prenosi AP.

Ko sve vodi Ameriku: Nije samo Bajden, i lider republikanaca u Senatu ne zna

Ko sve vodi Ameriku: Nije samo Bajden, i lider republikanaca u Senatu ne zna "gdje se nalazi"

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procjenu agencije "Fič", a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija "proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima".

Tramp u autorskom tekstu: Ili će duboka država uništiti Ameriku, ili ćemo mi uništiti duboku državu!

Tramp u autorskom tekstu: Ili će duboka država uništiti Ameriku, ili ćemo mi uništiti duboku državu!

Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donijela pandemija virusa korona, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromjesečju april-jun.

Agencija "Fič" je obavijestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je za AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije "Fič".

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa:

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa: "Progon podsjeća na nacističku Njemačku"

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga "Standard i Purs", oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocjenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procijenila u svom izvještaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?