Indonezija

Zemlje ASEAN grupe žele plaćanje u domaćim valutama

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 14:14

Zemlje ASEAN grupe razmatraju opciju odustajanja od glavnih valuta kao što su dolar, funta, jen, evro i prelazak na nacionalne valute, pišu indonežanski mediji.

U Indoneziji je održan sastanak ministara finansija i direktora centralnih banaka država-članica ASEAN-a.

Kako navodi časopis "Tempo", na dnevnom redu bilo je pitanje smanjenja zavisnosti i postepenog odustajanja od glavnih valuta uz pomoć šeme operacija u lokalnim valutama, odnosno proširivanje sistema koji je već počeo da se prihvata među državama ASEAN-a.

Kako se precizira, radi se o tome da građani država-članica mogu u sopstvenim valutama da plaćaju proizvode i usluge država partnera.

Još u novembru 2022. sporazum o saradnji potpisali su Indonezija, Malezija, Singapur, Filipini i Tajland.

Indonežanski predsjednik Džoko Vidodo pozvao je regionalne vlasti da odustanu od platnih mreža "masterkard" i "viza" i da počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke.

Prema njegovim riječima, odustajanje od zapadnog platnog sistema je neophodno da bi se zaštitile transakcije od potencijalnih geopolitičkih posljedica.

U indonežanskoj Asocijaciji kreditnih kartica najavljuju da će primijeniti iskustvo Rusije sa karticom "mir" prilikom uvođenja sopstvenog sistema.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм