Tri preduzeća

Željeznice Srpske od sljedeće godine ulaze u holding

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2023. 15:04

Želјeznice Republike Srpske u 2024. godinu ući će organizovane kao holding sa tri zavisna preduzeća: za prevoz putnika, kargo i infrastruktura, rekao je na konferenciji u Doboju, vršilac dužnosti generalnog direktora Slađan Jović i istakao da je zadovolјan poslovanjem u prošloj godini.

Jović je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare istakao da su Želјeznice Srpske uspješno poslovale u 2022. godini sa aspekta prevoza robe i putnika, kao i smanjenjem vanrednih događaja na prugama i putnim prelazima. 

“Rezultati poslovanja Želјeznica Srpske tokom 2022. godine, mogu se smatrati pozitivnim, uzimajući u obzir sva ograničenja koja su uslovlјavala poslovni ambijent”, rekao je Jović.

Kako navode u saopštenju, očekivanja su da će 2023. godina biti rekordna za Želјeznice Srpske kada su u pitanju ugovoreni poslovi prevoza, budući da je za potrebe "Elektroprivrede Srbije" ugovoren prevoz 400.000 tona uglјa na potezu Ploče - Zvornik, uz već postojeći transport od Prijedora do Zvornika, kao i prevoz 300.000 tona uglјa, za potrebe "Elektroprivrede Slovenije" čija realizacija kreće od 10. februara iz Prijedora.

“Juče smo produžili i ugovor sa Mitalom iz Zenice, pa će tokom ove godine između 1.500.000 i 1.600.000 tona uglјa biti prevezeno za potrebe Želјezare u Zenici, na realciji Prijedor - Zenica”, ističe Jović.

Jović je naveo da se Vlada Srpske obavezala da za subvenciju putničkog saobraćaja i održavanje infrastrukture obezbijedi 20.000.000 KM, ocijenivši taj iznos nedovolјnim da se izvrše potrebni remonti i pobolјša stanje na prugama i kargo operateru.

“Želјeznice Republike Srspke će svoje pokazatelјe jasno moći predstaviti kada se izvrši konverzija duga u kapital, odnosno kako je predviđeno u kreditnom sporazumu sa SvJetskom bankom, kada se formira holding. Sigurno da će Želјeznice Srpske uz podršku Vlade Republike Srpske, tom konverzijom prevazići određena stanja”, pojasnio je vršilac dužnosti generalnog direktora Slađan Jović.