Требиње

Завршне припреме за  пети Самит енергетике - очекује се рекордни број учесника

  • Извор: АТВ
  • 16.02.2024. 10:16

Припреме за пети самит енергетике који ће бити одржан у Требињу од 20. до 22. марта улазе у завршну фазу. Очекује се учешће око хиљаду представника енергетских компанија,  јавних и приватних предузећа, пружаоца услуга у области енергетике, те представника ресорних министарстава и других владиних тијела земаља региона.

„Ми већ сада имамо завршене све послове у дјелокругу  програмског одбора и усвојену агенду која ће у наредних седам дана бити званично објављена на сајту Самита енергетике , гдје ће бити наведени и сви учесници  Самита“, казао је директор СЕТ-а Александар Бранковић. „Ове године , када  Самит енергетике обиљежава мали јубилеј, пету годину постојања,  имаћемо још већи број и учесника и спонзора, него до сада, што нас посебно радује. То је потврда да је СЕТ израстао у један од најреспектабилнијих догађаја ове врсте у области енергетике  у региону, који окупља најеминентније стручњаке и представнике свих релевантних компанија из ове области “, истиче Бранковић.

Пети самит енергетике одржава се под слоганом „Енергетска повезаност западног Балкана, а осим ове теме, током три дана на седам одвојених панела и три разговора „један на један“ чуће се мишљења стручњака из области  „зелене“ енергије, обновљивих извора, преносних система, производње  и тржишта  енергије.


„Транзиција енергетике нам је увијек у првом плану али ту су и теме које се тичу проширења капацитета електро-енергетских мрежа, увођење обновљивих извора енергије у мрежу, трговање енергијом овдје у региону и неке теме које су важне за  оне мале произвођаче енергије, којих је све више, а то је како одржавати властите соларне електране и како управљати њима“, казао је Бранковић.

Осим размјене мишљења и идеја о значајним и важним темама из области енергетике, очекује се да се  током Самита у   Требињу  склопе важни уговори, и остваре важни контакти и нова пословна партнерства.

„Самит израста у  праву пословну конференцију гдје многе компаније које долазе у Требињу ту остваре прве разговоре и договоре, а има и реализованих уговора што нас посебно радује, и то што се људи нама стално враћају“, казао је Александар Бранковић.

Он је истакао да је Самит енергетике у Требињу већ сада сигурно међу пет оваквих догађаја у Европи. Да је то тако, доказује из године у годину све већи број учесника .

„И ове године ће сигурно тако бити, смјештајни капацитети су већ прилично попуњени током трајања Самита. Већ сада имамо пријављено преко 300 учесника, а до Самита је још мјесец дана. Сигурно да ћемо премашити број од 700 или 800 учесника који је био прошле године“, додаје Бранковић.

Генерални спонзор Самита је „ Еlnos group“ из Бањалуке, а покровитељи Министарство спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Министарство енергетике и рударства  и Министарство привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Детаље о Самиту можете погледати у нашој емисији Енерго клуб у петак од 18.20 сати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)