Регулаторни оквир

Закон о дигиталној имовини Србије - јасан оквир и правна сигурност за инвеститоре и кориснике

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2023. 15:00

Република Србија је међу првим земљама у свијету које су, захваљујући усвајању Закона о дигиталној имовини 2021. године, створиле регулаторни оквир за област дигиталне имовине, и то не само тиме што је обезбијеђен јасан оквир и правна сигурност за инвеститоре и кориснике дигиталне имовине, него и тиме што је послат сигнал свијету да Србија постаје држава fintech-a.

Усвајањем Закона о дигиталној имовини Србија је показала да иде у корак са развојем ИТ технологија, са иновацијама и промјенама у дигиталном свијету. 

Законом о дигиталној имовини омогућава се финансирање помоћу инвестиционих токена, унапређује и развија тржиште капитала коришћењем дигиталне технологије и јача се оквир за борбу против злоупотреба на тржишту дигиталне имовине, као и прања новца и финансирања тероризма.

Закон о дигиталној имовини уређује питања издавања дигиталне имовине и секундарно трговање дигиталном имовином у Србији, пружање услуга повезаних са дигиталном имовином, заложно и фидуцијарно право на дигиталној имовини, надлежност Комисије за хартије од вриједности и Народне банке Србије, као и надзор над примјеном Закона.

Дигитална имовина, односно виртуелна имовина, према Закону, представља "дигитални запис вриједности који се може дигитално куповати, продавати, размјењивати или преносити и који се може користити као средство размјене или у сврху улагања, при чему дигитална имовина не укључује дигиталне записе валута које су законско средство плаћања и другу финансијску имовину која је уређена другим законима, осим када је другачије уређено овим Законом.

Иначе, постоје двије врсте дигиталне имовине: виртуелна валута и дигитални токен. Дигитални токени су посебно значајни као вид алтернативног финансирања младих и иновативних компанија и стартапова. Виртуелне валуте, са биткоином као њеним најпознатијим представником на глобалном нивоу, јесу иновативна средства размјене које не издају и не гарантују централне банке за разлику од обичног новца.

Закон о електронском новцу је у процедури у Народној скупштини Републике Српске.

Овим законом уређује се појам електронског новца, послови издавања електронског новца, издаваоци електронског новца, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за издавање електронског новца, надзор над обављањем послова издавања електронског новца, те заштита права и интереса ималаца електронског новца на простору Републике Српске.

Из Владе Републике Српске раније је речено да је утврђивање Нацрта закона о електронском новцу регулаторни одговор на појаву савремених финансијских услуга на међународном тржишту, с циљем стварања правних предуслова за њихов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца.

"Уређивањем послова издавања и откупа електронског новца законом се постављају сигурне основе за коришћење дигиталног облика новца не само у свакодневном начину живота грађана, већ и за ефикасније и економичније пословање привредних субјеката", речено је из Владе Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

    'Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина