Саво Минић

За изградњу нове мљекаре у Прњавору планирано пола милиона КМ

  • Извор: СРНА
  • 27.02.2024. 12:17

Влада Републике Српске планира да издвоји пола милиона КМ за изградњу нове мљекаре у Прњавору, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.

"Планирамо да отворимо нову мљекару у Прњавору која ће бити сабирни центар за откуп млијека, а један дио ће се бавити производњом и прерадом млијека", рекао је Минић данас новинарима у Романовцима код Градишке гдје се одржава Девето савјетовање мљекара Српске.

Он је нагласио да је новим правилником Министарства за пољопривреду за ову годину предвиђен низ мјера с циљем подршке мљекарима.

Огласио се и Столтенберг о слању НАТО трупа у Украјину!

Огласио се и Столтенберг о слању НАТО трупа у Украјину!

"Предвидјели смо повећање подстицаја од три фенинга по литру млијека, што укупно износи 3,5 милиона КМ подстицаја у Републици Српској. Годишња производња млијека у Српској износи од 122 до 126 милиона литара", навео је Минић.

Он је истакао да Република Српска предњачи у производњи млијека у односу на окружење и да годишњи извоз 40 милиона литара, што, како је рекао, знатно утиче на БДП и на баланс увоза и извоза.

Минић је напоменуо да је овим правилником предвиђено увођење и нове мјере која се односи на изградњу соларних панела за производњу електричне енергије из обновљивих извора у властитој производњи.

Додик: Историја српског народа је историја СПЦ

Додик: Историја српског народа је историја СПЦ

Он је додао да аграрни буџет Републике Српске за подстицаје у пољопривредној производњи за ову годину остаје 180 милиона КМ.

Минић је навео да ће се ова средства користити за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи, набавку трактора, музних робота и за друге аграрне мјере у пољопривредној производњи и мљекарској индустрији.

"Планирамо да у овој години произведемо што више хране и да она буде што квалитетнија и да се оријентишемо на извоз како у пољопривредној производњи, тако и у мљекарској индустрији", рекао је Минић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.