Премијер Српске

Вишковић: Руска нафта и даље улази на тржиште ЕУ, али по вишој цијени

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2023. 19:27

Нафта из Русије и даље улази на тржиште ЕУ упркос санкцијама Запада, али сада тече преко посредника по знатно већој цијени, изјавио је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић.

"Долазе исти енергетски ресурси, али преко различитих посредника", рекао је Вишковић за "Раша тудеј" на маргинама форума Руске енергетске седмице.

Он је додао да је то "цијена која се мора платити" за међународна ограничења за руску нафту на тржишту ЕУ.

"Када велики играчи на глобалном нивоу мијешају карте, стране које нису директни учесници ових процеса морају да преузму одређене губитке", рекао је он, мислећи на пораст цијена енергије у цијелом блоку.

Према Вишковићу, Република Српска, Србија и земље западног Балкана које се нису придружиле ограничењима ЕУ и Г7 према Русији трпе мање губитке у поређењу са другим европским земљама које су раније биле у великој мјери зависне од снабдијевања енергентима из Русије.

"Људи у Европи плаћају много вишу цијену од нас. Тренутно имају дупло веће цијене и недостатак енергената. Имали су среће да је прошла зима била блага. Сада им и вријеме иде на руку, али то је питање времена", упозорио је Вишковић.

Он је навео и примјер Мађарске која није испоштовала захтјеве ЕУ да уведе санкције Русији, напомињући да сада Будимпешта "добија руски гас и нафту који се затим транспортују у Србију, а такође и у Републику Српску и БиХ".

Пратите нас и путем Вибера