Министар финансија

Видовић: Српска финансијски стабилна упркос политичким и економским притисцима

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2024. 20:05

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је гостујући у Централним вијестима АТВ-а да је Српска финансијски стабилна упркос великим политичким и економским притисцима.

Видовићева је истакла да ће Република Српска и ову годину завршити са редовним исплатама обавеза и да се у њу веома улаже.

Видовићева је истакла да је најзначајнији показатељ стабилности рејтинг "Б стабилан" који је Република Српска добила од најрелевантнијих европских кућа "Стандард и Пурс" и "Мудис" које раде рејтинг свих земаља у Европи.

"Рејтинг значи да се процјењује дужник да ли је способан и спреман да врати све своје дугове благовремено и у потпуности. Процјена је да Република Српска то може. Наравно, и сви остали показатељи – макроекономски, БДП, раст плата и остало – говоре да је Српска стабилна и да ће тако бити и у наредне три године", рекла је Видовићева.

Видовић за АТВ: Са Србијом урађени пројекти од великог значаја

Видовић за АТВ: Са Србијом урађени пројекти од великог значаја

Видовићева је нагласила да се у Српску веома улаже, без обзира на приче којима се жели Српска удаљити од инвеститора.

"У окружењу Српска има најповољнији амбијент за улагања. Само три међународна пројекта су заустављена од Њемачке које је преузела Мађарска. Свјетска банка је заинтересована за улагања у Републику Српску и до краја године ћемо потписати уговор са овом банком која ће финансирати изградњу пута Фоча - Шћепан Поље са доста високим грантом", навела је Видовићева.

Видовићева је додала да интересовање постоји и за финансирање осталих пројеката у области саобраћаја, здравства и пољопривреде.

За тврдње опозиције да је у Српској тешка економска ситуација и да је упитна исплата плата, пензија и социјалних давања Видовићева каже да се све исплаћује на вријеме и упитала како им не досади да годинама прогнозирају исто, што се неће остварити.

"Знају и они да од тога нема ништа, али желе да унесу немир и несигурност међу грађане, јер им је сугерисано да то раде да би се у Српској произвео одређени хаос. Чињеница је да се све исплаћује на вријеме", истакла је Видовићева.

Она је прецизирала да опозиција такве сугестије добија од странаца којима је интерес урушавање Републике Српске, а крајњи циљ стварање унитарне БиХ.

"Они то и отворено кажу, али Република Српска ради на томе да може сама да опстане, да се финансира и развија своју привредну активност, на њихову жалост", нагласила је Видовићева.

Она је навела да проблем представља то што се у унутрашња питања Републике Српске мијеша америчка Амбасада у БиХ којој веома смета што Српска има партнере, попут Србије, Мађарске, Кине и неких европских земаља.

Видовићева је истакла да је врло непрофесионално њихово интересовање за новац Српске, с обзиром на то да је комплетан републички финансијски биланс јавно доступан, као и да се налази у Централној банци и ММФ-у.

"Приход у Српској је доста добар и имамо веће директне приходе у односу на претходну годину за 13 одсто, а индиректне приходе веће за 18 одсто. Приходи су за три одсто већи од планираних у буџету. Само до краја септембра исплатили смо 850 милиона КМ обавеза, а задужили смо се за 420 милиона КМ", навела је Видовићева.

Видовићева је појаснила да је Српска из домаћих прихода исплаћивала те обавезе, те да у складу са тим пада дуг Српске.

Она је нагласила је да је Влада од 2019. године у локалне заједнице уложила око 2,1 милијарду КМ, од чега је у Бањалуку протекле двије године уложен 801 милион КМ, те навела да то демантује наводе начелника и градоначелника из опозиционих партија да Српска не улаже у њихове локалне заједнице.

"Градимо пут од Бијељине до Раче. Нема већег пројекта за један град него направити ауто-пут", истакла је Видовићева и навела да су велика улагања у источни дио Српске попут пројеката у области здравства и образовања.

Видовићева је рекла да је Српска исказала солидарност са општинама у Федерацији БиХ које су погодиле поплаве и клизишта и да је јуче упутила помоћ из средстава Кабинета предсједника Српске. 

"То је реализовано већ јуче и мислим да је то добра ствар јер треба помоћи људима у невољи", рекла је Видовићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм