Републичка управа за игре на срећу

Укупан приход од накнада и пореза на добитак већи од 78 милиона марака

  • 22.09.2023. 15:41

Укупан приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитак закључно са августом износио је 78.527.034 KМ, а у истом периоду прошле године био је 57.006.586 KМ, изјавио је вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу Драженко Вељановски.

Вељановски је рекао да одјељења задужена за издавање одобрења за рад, обраду пореских пријава, правне и инспекцијске послове Републичке управе за игре на срећу интензивно раде на повећању дисциплине у примјени прописа од приређивача и њиховог пословања у законским оквирима.

Он је истакао да су резултати тог рада већ осјетни и у значајној мјери утичу на јачање економије и пуњење буџета Републике Српске.

"Рекордно прикупљање прихода које Управа константно биљежи посљедица је и новог обрачуна накнада прописаних Законом о играма на срећу који је на снази од 2019. године, али и чињенице да сви приређивачи поштују законске одредбе које се тичу обрачуна и плаћања накнада за приређивање игара на срећу, које уједно представљају и приход буџета Републике Српске", рекао је Вељановски.

Вељановски је истакао да је приход од накнада за приређивање игара на срећу и пореза на добитак за осам мјесеци 2023. већи за 21,5 милиона KМ или за 38 одсто више у односу на исти период лани, саопштено је из Управе за игре на срећу.

Он је нагласио да се у наредном периоду наставља са појачаним инспекцијским контролама ради спречавања илегалног приређивања игара на срећу у Републици Српској, као и онемогућавања учешћа малољетних лица у играма на срећу.

Инспектори Републичке управе за игре на срећу су од 23. августа до 21. септембра издали укупно 20 прекршајних налога због почињених прекршаја из области Закона о играма на срећу, а одузети су и предмети који су кориштени за нелегално приређивање игара на срећу, које Управа након окончања прекршајних поступака трајно уништава.

Kомисија за спровођење поступка за уништавање одузетих предмета данас је уништила укупно 126 предмета који су кориштени за нелегално приређивање игара на срећу.

"Уништени су илегални аутомати за игре на срећу, терминали за приређивање електронских игара на срећу и рачунарска опрема. Наведени предмети су били привремено одузети приликом инспекцијских контрола због почињених прекршаја у случајевима за које је прописано изрицање заштитне мјере одузимање предмета", навео је Вељановски.

Он је позвао грађане, уколико имају сазнања о илегалном приређивању игара на срећу на територији Републике Српске, да о томе обавијесте Републичку управу како би инспектори предузели мјере и радње из своје надлежности.

Републичка управа за игре на срећу наставља са радом на уређењу тржишта игара на срећу, с циљем појачане дисциплине у примјени законских одредби у области игара на срећу што ће неминовно довести и до значајног повећања буџетских прихода. 

Пратите нас и путем Вибера