Одлука

Укида се велика препрека у трговини двије земље: Кина повлачи забрану увоза аустралијских јастога

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2024. 14:15

Кина ће укинути четворогодишњу забрану увоза аустралијских јастога до краја године, чиме ће бити уклоњена посљедња велика препрека у трговини између двије земље, изјавио је премијер Аустралије Ентони Албанезе.

Албанезе је то објавио у четвртак након састанка са кинеским премијером Ли Ћијангом на маргинама самита земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Вијентијану у Лаосу, пренио је АП.

"Ово ће наравно бити на вријеме за Кинеску нову годину и то ће поздравити људи који се баве индустријом живих јастога", истакао је Албанезе.

Он је пружио увјеравања да су односи са Кином побољшани без угрожавања интереса Аустралије.

Забрана увоза јастога била је посљедња у низу трговинских баријера које је Пекинг пристао да укине откако је Албанезе постао премијер Аустралије 2022. године.

Пекинг је незадовољан због ограничења која је Аустралија ставила на поједине кинеске инвестиције због безбједносних разлога, наводи америчка агенција.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекла је на брифингу за новинаре у Пекингу да је Кина спремна да сарађује са Аустралијом да би се наставило позитивно рјешавање питања од интереса за обје земље кроз дијалог и консултације како би се изградили стабилнији односи за добробит два народа.

Извоз аустралијских јастога у Кину био је вриједан 430 милиона евра (470 милиона долара) у 2019. години.

Пекинг је 2020. године прекинуо увоз из Аустралије низа робе, укључујући јастоге, угаљ, вино, јечам, говедину и дрво након што је аустралијски премијер Скот Морисон захтијевао те године од Кине независну истрагу о поријеклу и одговорима на пандемију короне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.