Problemi u lancu snabdijevanja

U Njemačkoj nestašica tehničkih proizvoda, na neke se čeka mjesecima

  • Извор: Индекс
  • 24.08.2021. 17:42

Njemačka javna radiotelevizija ARD objavila je prilog u kojem se govori o nestašici određenih proizvoda na tamošnjem tržištu.

"Svako ko trenutno želi kupiti igračku konzolu, mora biti strpljiv - ili ustrajan. Zbog uskih grla u isporuci i nedostatka čipova proizvođači Sony i Microsoft ne mogu zadovoljiti potražnju za popularnim konzolama PlayStation 5 i Xbox Series X", navodi ARD.

Na primjer, Sony PlayStation 5 trenutno nije dostupan na Amazonu u Njemačkoj za kupovinu. Konzola je dostupna samo u ograničenim kontingentima u lancu MediaMarkt Saturn. U međuvremenu se na internetskim forumima daju savjeti o tome koji trgovci imaju najbolje šanse dobiti jedan od željenih uređaja, javlja ARD.

Problemi sa svjetskim lancima snabdijevanja

Problemi sa stagnirajućim logističkim lancima i nedostajućim komponentama zahvatili su čitavu industriju, a posljedice su sve veće za potrošače. Četiri od pet proizvođača elektronskih proizvoda u Njemačkoj trenutno ne mogu pratiti proizvodnju, pokazalo je istraživanje Instituta Ifo. U maloprodaji mnogi proizvodi nisu dostupni u kratkom roku - bilo da se radi o pisačima, računarskim karticama, kosilicama, veš-mašina ili biciklima, ističe se u prilogu.

Kad je maloprodajni lanac Aldi-Süd nedavno upozorio da promotivna roba možda neće biti dostupna na vrijeme, diskont je to opravdao privremenim zatvaranjem luke Jantian u Kini. Zbog izbijanja korone četvrta najveća kontejnerska luka na svijetu u potpunosti je zatvorena u junu. Od početka avgusta najveća svjetska kontejnerska luka Ningbo-Zoušan u blizini Šangaja u Kini takođe je djelimično zatvorena - takođe zbog korone. Desetine kontejnerskih brodova čekaju na obradu, što je pogoršalo probleme u globalnom lancu smabdijevanja. Prema podacima Instituta za svjetsku privredu, saobraćajni zastoji u kineskim lukama u međuvremenu su vezali pet odsto svih kapaciteta kontejnerskih brodova, a međunarodni kontejnerski promet ove je godine već bio nekoliko puta otežan, između ostaloga i zbog blokade Sueskog kanala. 

Smanjuje se ponuda prenosnih računara

"Potrošači trenutno osjećaju posljedice problema s isporukom prenosnih računara, pisača i rutera. U trgovinama elektronike, kao što je MediaMarkt Saturn, asortiman prijenosnih računala i pisača značajno se prorijedio", navodi ARD.

U međuvremenu je kriza poluvodiča zahvatila i industriju kućanskih aparata. Na primjer, određene strojeve za pranje rublja možete naručiti samo s dugim čekanjem, javlja ARD. Budući da su mnoge kompanije koje su proizvodile frižidere ili kosilice držale robu na lageru, uska grla u isporuci postala su očigledna nakon tri do devet mjeseci. To znači da bi određenih kućanskih aparata moglo posebno nedostajati za Božić.

Pogođena i Ikea

Čak su i u lancu namještaja Ikea vidljivi globalni problemi u lancu snabdijevanja. Određenih stolova i popularnih polica Billy nedavno nije više bilo na zalihama, što ima veze s problemima na tržištu drva. U Kanadi su propali veliki kapaciteti, a Rusija razmatra zabranu izvoza sirovog drva. Nadalje, neki se bicikli mogu isporučiti samo s mjesecima zakašnjenja. 

ARD na kraju konstatuje da proizvođači u pogođenim industrijama ne očekuju normalizaciju stanja sve do 2024. godine.


Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)