Планирана нова радна мјеста

У Лакташима отворен погон компаније "Мале"

  • Извор: АТВ
  • 23.04.2024. 19:30

Велика њемачка компанија "Мале" дио производње је преселила из Европске уније у Републику Српску. У новом производном погону у Лакташима производиће дијелове за путничка, теретна и радна возила. У овај пројекат уложили су више од 20 милиона евра, а истичу да са Републиком Српском имају одличну сарадњу која траје већ двије деценије.

"Поносни смо што смо отворили нови погон у Лакташима, циљ нам је да овдје останемо и у наредним деценијама. Ово је велики дан за 'Мале' и невјероватно је да нам је требало само три године за отварање овог погона", каже Гунтрам Хас, директор операција пословне јединице електроника и мехатроника у "Мале" групацији.

Компанији је на располагању био и град Лакташи који је обезбиједио најбоље услове у Републици Српској и данас је резултат и те како видљив. 

"Драго ми је да смо ми били дио тога, наравно велика је подршка била Владе Републике Српске која је прије свега створила једну позитивну климу на основу које су људи из компаније 'Мале' донијели одлуку да уложе овдје у Републику Српску", каже Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа. 

Ово је порука онима који упорно понављају да је Република Српска непожељна за инвеститоре, истичу званичници. Кажу да је једно омогућити адекватну пословну климу, али је посебно значајно да се и након инвестиције веза са улагачем наставља. На овом пројекту се неће стати. 

"Сама чињеница да овдје говоримо о претходном периоду и о неколико деценија у будућности, дакле намјера постоји и задовољна сам управо што је ово нова развојна шанса и за Лакташе, али исто тако за цијелу регију", каже српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Само стотињак метара од овог објекта, гради се нови објекат, исто долази из ЕУ, из Италије, која исто тако гради објекат који ће инвестиционо бити већи него што је овај данас", каже предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

"Мале" је водећи добављач система за аутомобилску индустрију, а дијелове које производи има сваки други аутомобил у свијету. Нови производни погон у Александровцу, код Лакташа, простире се на 30.000 метара квадратних и један је од највећих инвестиционих пројеката у Српској, али и БиХ. 

Компанија "Мале" прије отварања новог погона запошљавала је око 400 радника овдје у Лакташима. До почетка 2026. године планира додатно повећање капацитета, као и повећање броја запослених на 1000.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм