УИО БиХ

Тегелтија: Пројектовани порески приходи већи од 10 милијарди КМ

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2023. 09:44

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зоран Тегелтија изјавио је у интервјуу Срни да је, према пројекцијама, у овој години Управа планирала да прикупи 10,221 милијарду КМ бруто прихода од индиректних пореза, што је у односу на прошлу годину повећање за три одсто.

"Резултати који су до сада остварени говоре да имамо раст прихода од 7,4 одсто. Закључно са 19. октобром, прикупљене су 8,54 милијарде КМ или 587 милиона КМ више у односу на исти период прошле године", навео је Тегелтија.

Он је изразио очекивање да ће, с обзиром на тренутну економску ситуацију и инфлацију која је присутна у свим земљама, па и у БиХ, те с обзиром на економска кретања, бити задржан овакав раст прихода до краја године.

Тегелтија је, говорећи о расподјели прихода од индиректних пореза, рекао да се тренутно примјењују коефицијенти у складу са посљедњом одлуком коју је усвојио Управни одбор УИО, а ријеч је о одлуци о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са Јединственог рачуна за период јул-септембар, према којој Републици Српској припада 34,44 одсто, ФБиХ 62,01 одсто и Брчко дистрикту 3,55 одсто.


Објављена прогноза до четвртка: Колико ће

Објављена прогноза до четвртка: Колико ће "потрајати" сунце?

Он је навео да би на сљедећој сједници Управног одбора, која се очекује наредних дана, требало да буде усвојена и одлука о привременим коефицијентима за расподјелу прихода са Јединственог рачуна за четврти квартал ове године.

Тегелтија је оцијенио као посебно добру чињеницу да Управни одбор редовно усваја све одлуке о текућој расподјели прихода од индиректних пореза, као и одлуке о привременим поравнањима, а све на бази података о крајњој потрошњи који се извлаче из система УИО.

Он је појаснио да је ријеч о подацима крајње потрошње које обвезници пореза на додату вриједност (ПДВ) уносе у систем Управе путем својих ПДВ пријава, након чега УИО врши контролу тих података и тако обезбјеђује њихову поузданост.

"За сложену државу каква је БиХ, неопходно је да постоји потпуно чист рачун кад је у питању расподјела прихода и сматрам да Управа то обезбјеђује", истакао је Тегелтија.

НИЈЕ МОГУЋА ПОДЈЕЛА ПРИХОДА ПРЕМА МЈЕСТУ УПЛАТЕ

Говорећи о приједлозима који су посљедњих мјесеци долазили из ФБиХ да се приходи од индиректних пореза дијеле према мјесту уплате, Тегелтија је рекао да то није могуће.

"То није могуће из врло једноставног разлога, а то је чињеница да велики број фирми са сједиштем у ФБиХ има пословне јединице и продајна мјеста у Српској и обрнуто. Све те фирме подносе само једну ПДВ пријаву у мјесту гдје имају регистровано сједиште и у том мјесту врше уплату ПДВ-а, који су као крајњи потрошачи платили грађани и ФБиХ, и Српске, и Брчко дистрикта", образложио је Тегелтија.


Требамо ли се забринути: Из свемира уочена велика

Требамо ли се забринути: Из свемира уочена велика "мрља" на Земљи

Он због тога сматра да је систем расподјеле са Јединственог рачуна УИО једино могућ управо према крајњој потрошњи, односно да сваки ентитет добије онолико средстава од индиректних пореза колико је у том периоду остварено крајње потрошње.

Тегелтија је навео да су подаци о крајњој потрошњи промјенљиве категорије и, зависно од одређених економских кретања, инвестирања и улагања, ти подаци у одређеном периоду буду нешто већи у Српској, а у неком другом периоду у ФБиХ.

"Зато је добро што се у току једне године доносе четири одлуке о привременим коефицијентима за расподјелу прихода са Јединственог рачуна УИО, те двије одлуке о поравнањима, прва након шест мјесеци, а друга након 12 мјесеци. На овакав начин долазимо до тога да свако добије управо оно што му припада", истакао је Тегелтија.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?