London

Tegeltija pozvao investitore da ulažu u BiH

  • Извор: СРНА
  • 28.02.2022. 13:38

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da BiH ima pozitivne makroekonomske pokazatelje i pozvao investitore da ulažu u BiH.

Tegeltija je na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan pozvao investitore da ulažu u BiH, te poručio da moraju da znaju da investiraju u prijateljsku zemlju.

On je izrazio uvjerenje da će investitori donositi prave odluke kada je riječ o BiH, kojoj su potrebne investicije koje će je bolje povezati sa okruženjem.

"Nama nisu potrebne odluke o ratu, o vojnim snagama u BiH, nama su potrebne investicije u energetiku gdje imamo ogroman potencijal za obnovljive izvore energije", poručio je Tegeltija.

On je istakao da je ulaganje u prijateljsku zemlju garant za stabilnost i sigurnost investicija, te da ne postoji bojazan da će to nekim odlukama biti nacionalizovano.

"O ciframa ne želim da govorim. Naše su cifre zadovoljavajuće. Ono što je nama važno, jeste da se bolje razumijemo. Nažalost, loša priča o BiH često dođe od nekih iz BiH, dok je podržavaju neki koji su daleko. Vjerujemo u naše prijatelje koji su nekada živjeli u BiH, u naše prijatelje iz EBRD-a da će investitorima prenijeti pravu sliku BiH", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je, govoreći o ulaganjima, rekao da je za investiranje potrebna obostarna želja, i onih koji investiraju, i zemlje u koju se investira.

"Svaki stanovnik BiH jako je svjestan važnosti stranih investicija za razvoj zemlje, za našu sposobnost da osposobimo sve potencijale koje još nismo. Znaju koliko je to važno za život građana", rekao je Tegeltija.

On je naveo da investitore, prilikom ulaganja, interesuje makroekonomsko okruženje, stanje javnog duga, kao i lakoća poslovanja.

Tegeltija je rekao da je oporavak ekonomije u BiH nakon pandemije bolji od očekivanog, te da je prioritet bio da se zaštiti zdravlje ljudi, a poslije toga da se osposobi ekonomija kako bi zemlja mogla da funkcioniše.

On je istakao da je brzina realizacije projekta izuzetno važna, te da postoje određene poteškoće pri realizaciji projekata, zbog čega određeni novac koji je i odobren nije iskorišten.

On je rekao da infrastrukturni i projekti obnovljive energije, kao i proces digitalizacije mogu okupiti i institucionalne i privatne investitore.

Predstavljajući prioritete u BiH, Tegeltija je rekao da će u narednih desetak godina biti potrebna ulaganja u infrastrukturu, kako bi bilo obezbijeđeno nesmetano funkcionsanje.

Predsjedavajući je istakao da su očekivanja da Koridor "Pet ce", koji je priorite među projektima, bude završen u narednih šest ili sedam godina.

"Drugi dio u putnom saobraćaju je povezivanje Sarajeva sa Beogradom i Sarajeva sa Podgoricom i dalje prema Tirani", rekao je Tegeltija.

U željezničkom smislu, prema Tegeltijinim riječima, u planu je povezivanje sa zemljama regije.

On je naveo da je u planu i obezbjeđivanje još jednog izvora gasom, kroz takozvanu južnu konekciju. "BiH je u ovoj krizi pokazala da je energetski stabilna i da nije veliki potrošač gasa, da ima dovoljne količine električne energije koju i izvozi", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je veliki udio termoelektrana u proizvodnji električne energije, te da je izuzetno važno ulaganje u obnovljive izvore energije za šta do sada nije bilo potpuinog razmijevanja.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)