Guverner Narodne banke Srbije

Tabaković: Maksimalan trud da kurs dinara ostane stabilan

  • 29.07.2020. 19:56

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da može da obeća da će se NBS maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati.

Tabakovićeva je rekla za RTS da su u januaru bili sezonski pritisci na kurs u vezi sa nabavkom energenata, ali da je izazov bila pandemija i strah koji blokira ljude od investiranja.

Ona je dodala da je preko okeana vladala panika i da su se javljali investitori koji su postavljali pitanja o kursu, ali su i počeli da povlače novac da bi vidjeli da li će to uticati na kurs.

"NBS ima rezerve, koje danas iznose više od 11 milijardi evra", istakla je Tabakovićeva.

Prema njenim riječima, pritisak na kurs se u martu i aprilu morao braniti rezervama, tako da je od početka godine do danas potrošeno 1,2 milijarde evra da bi kurs dinara bio relativno stabilan.

Ona je, radi poređenja, navela situaciju sa Hrvatskom, koja je samo za dva mjeseca potrošila 2,5 milijarde evra da bi sačuvala vrijednost svoje valute.

Tabakovićeva je rekla da je u vrijeme kada nije bilo nijednog leta sa jednom od prijateljskih zemalja obezbijeđeno 500 miliona evra keša, da se ne bi desilo da neko dođe na šalter banke i da ne može da podigne novac koji je uložen.

Ona je dodala da je obezbijeđeno još 300 miliona evra za svaki slučaj, jer se ne zna šta će se dešavati.