Сукоб Израела и Хамаса

Свjетска економија у канџама рата: Федекс, Зара и "H&M" обуставили пословање

  • Извор: Телеграф
  • 10.10.2023. 15:24

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да се темпо глобалног економског опоравка успорава, а нови рат на Блиском истоку између Израела и палестинског Хамаса представља додатну пријетња за свјетску привреду.

Конфликт је "бацио сијенку" на годишње окупљање Свјетске банке (СБ) и Међународног монетарног фонда (ММФ) у Маракешу, а званичници који су планирали да се боре са дуготрајним економским посљедицама пандемије и сукоба у Украјини - сада се суочавају са новом кризом, преноси Њујорк тајмс.

Нови рат – нове цијене

Нови рат – нове цијене

"Економије су у деликатној ситуацији. Рат уопште не помаже централним банкама које покушавају да пронађу пут до меког слијетања", изјавио је предсједник Свјетске банке Аџај Банга на маргинама састанака у Маракешу.

Банга је овом изјавом мислио на напоре креатора политике на Западу да обуздају инфлацију без изазивања рецесије. Он је рекао и да рат на Блиском истоку за сада има мањи утицај на глобалну економију него сукоб у Украјини.

"Ако се, међутим, овај конфликт на било који начин прошири, постаће опасан", додао је Банга и истакао да би такав развој ситуације довео до "кризе незамисливих размјера". Тржишта нафте су, такође, већ "нервозна".

Компаније у небраном грожђу

Глобалне фирме, које раде у Израелу, суочавају се са проблемима због ратних сукоба.

Неколико азијских, европских и америчких компанија је одлучило да откаже директне летове за Тел Авив, као што је Делта ерлајнс која је укинула летове за овај град до 31. октобра, преноси Ројтерс.

Компаније које организују крстарења у близини Израела као што су Ројал Карибијан, Карнивал или Норвиџијан круз лајн холдингс, прилагодиле су руте пловибде и надаље процјењују ситуацију.

Амерички произвођач нафте и гаса Шеврон саопштио је у понедјељак да је добио инструкције од Министарства одбране Израела да затвори гасно поље Тамар.

МУП чисти своје редове: Отпуштен полицајац који је оптужен за крађу 19 пиштоља

МУП чисти своје редове: Отпуштен полицајац који је оптужен за крађу 19 пиштоља

Запослени у банкама Џеј Пи Морган Чејс, Голдман Сакс, Морган Стенли у Израелу - радиће од куће, док је Банка Америке затворила своју канцеларију у Тел Авиву, додавши да ће у наредним данима помно пратити локалну ситуацију.

Глобална компанија Федекс (ФедЕx) обуставила је своје услуге у Израелу, док је конкурентски УПС саопштио да помно прати развој додађаја и да има план за ванредне ситуације. Нвидиа, највећи свјетски произвођач чипова који се користе за вјештачку интелигенцију (АИ) и компјутерску графику, каже да је отказала АИ самит у Тел Авиву сљедеће недјеље.

Шведска компанија "H&M“ је рекла да је њен локални партнер за франшизу привремено затворио продавнице, као и локални партнер модне компаније Зара.

Пратите нас и путем Вибера