Шта ради Суд БиХ

Српску свјесно закидају за милионе

  • Извор: Глас Српске
  • 15.06.2024. 08:47

Република Српска ни овог јуна, како сада ствари стоје, неће добити 30 милиона марака које би требало да јој исплати Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на основу правоснажне пресуде Суда БиХ.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО има обавезу да исплати Републици Српској 30 милиона КМ са каматом. Суд БиХ је до сада у више наврата пролонгирао извршење те правоснажне пресуде, а посљедњу одлуку о томе донио је у јулу 2023. године када је одгодио извршење пресуде до 18. јуна ове године.

"Правобранилаштво БиХ покренуло је иницијативу да се наплата одгоди за још годину дана. Министарство финансија Републике Српске им је због тога упутило приговор, али још нисмо добили одговор од њих. Ни суд још увијек није одлучио шта ће се десити, али према нашем мишљењу, све ће бити одгођено за још годину", казала је “Гласу Српске” министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Поплаве и клизишта однијели најмање 10 живота

Поплаве и клизишта однијели најмање 10 живота

Наглашава да пракса Суда БиХ који из године у годину пролонгира извршење своје правоснажне пресуде нема нигдје у свијету.

"Очигледно смо ми јединствен случај. Суд своју извршну пресуду одгађа сваке године и тако већ пола деценије. Ако је могуће да се судска пресуда тако пролонгира и да се она не спроводи када је ријеч о овом предмету не знам какву сигурност грађани ове назови државе уопште могу да очекују и имају од стране правосуђа на нивоу БиХ", казала је Видовићева.

Наглашава и да је инфлација учинила своје те да и 30 милиона из дана у дан губе на вриједности.

"Тај новац, односно 30 милиона марака са каматом није више ни приближно оној реалној вриједност која је некада била. Новац ће наставити да губи на вриједности. Овакво правосуђе и одгађање извршења одлука не може да служи никоме на част", закључила је Видовићева.

Први снимак након убиства у супермаркету

Први снимак након убиства у супермаркету

У УИО су раније “Гласу Српске” казали да су претходних година предлагали рјешење поменуте пресуде, али да о истом није заузео јасан став Управни одбор УИО.

"С обзиром да је тужбени захтјев и предметна пресуда у узрочно-посљедичној вези са дозначавањем више новца у корист ФБиХ и кашњења поравнања за 2009. и 2010. годину, новац потребан за ове намјене могуће је надокнадити из текућих средстава са Јединственог рачуна која припадају ФБиХ", наведено је у приједлогу УИО који је упућен Управном одбору.

Новац би, како су тада предлагали у корист Владе Републике Српске, УИО вршио сукцесивно, односно на начин да се сваког 11. датума у мјесецу, од износа средстава са Јединственог рачуна, који према расподјели за тај мјесец припада ФБиХ дозначе на рачун Владе Републике Српске пет милиона КМ и то до коначне исплате досуђеног износа. Тај износ новца био би умањен за онај који је Републици Српској принудно заплијењен са депозитних рачуна УИО 2018. године.

"Надаље новац у висини износа принудно заплијењених са депозитних рачуна УИО био би пренесен на одговарајуће рачуне УИО", наведено је у приједлогу УИО на који Управни одбор те институције није дао зелено свјетло.

Министарство финансија Републике Српске је још прије шест година, односно 2018. године блокадом рачуна УИО наплатило  4,7 милиона КМ, док остатак новца и поред правоснажне пресуде није исплаћен, јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење правоснажне пресуде.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.