Јавља "Блумберг"

Споразум због којег Запад дрхти: Почели преговори Русије и Индије?

  • 12.02.2024. 15:06

Државне рафинерије нафте у Индији преговарају о дугорочним споразумима о испоруци сирове нафте са руским енергетским гигантом "Росњефт", јавља "Блумберг", позивајући се на изворе.

"Индијан ојл", "Барат петролеум" и "Хиндустан петролеум" учествују у разговорима, са циљем да потпишу уговоре о стабилном снабдијевању умјесто једнократних куповина, што ће их учинити отпорнијим на конкуренцију, преноси РТ Балкан.

Рафинерије наводно путем уговора желе да обезбиједе испоруке од око 500.000 барела руске нафте дневно. Такође планирају да унесу клаузуле које би их заштитиле од казни у случају проблема са плаћањем и кашњења испорука.

"Индијан ојл" већ има уговор са "Росњефтом" из 2020. године, према којем је рафинерија требало да од руске компаније увози два милиона тона нафте типа урал годишње.

Уговор је продужен 2023. године, при чему су се двије компаније сложиле да значајно повећају испоруке нафте и диверзификују врсте нафте које се испоручују Индији. Друге двије државне рафинерије немају постојеће дугорочне уговоре са "Росњефтом".

Индија, иначе трећи по величини увозник сирове нафте у свијету, повећава увоз руске нафте у посљедње двије године упркос западним санкцијама наметнутим Москви, користећи попусте које је Русија понудила како би освојила тржишта након што је изгубила купце на Западу.

Русија је прошле године у Индију извозила у просјеку 1,75 милиона барела сирове нафте дневно, према подацима аналитчке куће "Кплер" а које је пренео "Индепендент", што је значило да је Москва постала примарни снабдевач индијског тржишта.

Иако је крајем прошле године дошло до пада индијског увоза руске нафте, наводно због проблема са плаћањем у вези са санкцијама, аналитичари наводе да је потражња за руском нафтом у Индији и даље јака.

Говорећи за РТ на маргинама Индијске енергетске недјеље у четвртак, министар за нафту Хардип Синг Пури рекао је да руска нафта тренутно чини између 30 и 34 одсто укупног увоза нафте у Индију, у односу на само 0,2 одсто колико је чинила прије ескалације сукоба у Украјини фебруара 2022. године.

Индија ће наставити да купује руску нафту докле год цијене буду повољне, додао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.