Споменути и протести

Смањена плата у једној од држава бивше Југославије

  • Извор: Б92
  • 23.04.2024. 21:38

У једној држави бивше Југославије просјечна фебруарска плата смањена је у односу на јануарску.

Државни завод за статистику Сјеверне Македоније објавио је данас да је фебруарска плата за пет евра нижа од јануарске и сада износи око 39.276 денара (око 640 евра).

Савез синдиката Македоније (ССМ) саопштио је да се радници суочавају са великим притиском због високих трошкова и ниских плата, пренио је "Сител".


Ко је Александар Крејић?

Ко је Александар Крејић?

Предсједник те организације Слободан Трендафилов навео је да је психолошка баријера од 60 хиљада денара нови ниво синдикалног минималца и указао да је просјечној породици у Сјеверној Македонији потребно више од 1.000 евра да подмири своје мјесечне потребе.

Синдикат је израчунао да су за мјесец дана трошкови живота порасли за 1.200 денара (19,5 евра), односно да су од почетка године до априла већи за 50 евра, а ако домаћинствима живе од кирије, биће им потребно још 250 евра.

Повећање зарада, посебно минималца, као и враћање трошкова хране и превоза биће дио захтјева протеста, који ће ССМ традиционално одржати на Празник рада.

"Тражићемо и враћање трошкова исхране и превоза, укинутих 2009. године новим моделом обрачуна бруто-зараде, који износе 20 одсто просјечне зараде", додаје Трендафилов.


Ухапшен замјеник Сергеја Шојгуа

Ухапшен замјеник Сергеја Шојгуа

"Сител" наводи да у Сјеверној Македонији веће плате од просјека имају запослени у фармацији, енергетици, везама, ваздухопловству, док су програмери најплаћенији, са преко 1.500 евра мјесечних примања.

У свим осталим секторима, као што су прерађивачка индустрија и образовање, гдје има највише радника, плате се крећу од 35 до 38 хиљада денара (између 550 и 620 евра).

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.