Podsticaji

Skupštinska većina u Bijeljini pomogla poljoprivrednicima

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2022. 19:50

U godini u kojoj su imali najskuplju sjetvu i kada je otkupna cijena pšenice još uvijek nedefinisana, svaka pomoć je dobrodošla, kažu poljoprivrednici, komentarišućiu potez bijeljinske skupštinske većine da se obezbijede dodatna dva feninga podsticaja po kilogramu pšenice.

”To je za svaku pohvalu, znači, znate vi kako smo mi prošli ove godine, ne možemo reći da je totalni gubitak. Dodatnih 2 pf će stvarno dobro doći, posebno manjim poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Pomoć poljoprivrednicima je prioritet. U izazovnoj godini  mora se naći način da im se pomogne. U skupštinskoj većini kažu da su pronašli rješenje da se teška situacija malo ublaži.

”Prilikom usvajanja rebalansa grada Bijeljina, obezbijedimo dodatna 2 pf po kilogramu pšenice proizvedene i otkupljene. Dakle pored 3 pf koje smo obezbijedili već preko agrarnog budžeta i Agrarnog fonda, dogovorili smo da obezbijedimo još 2 pf”, kazao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Uz ranije podsticaje od 3 pfeniga koje daje Agrarni fond, te brojnim izdvajanjima Vlade Republike Srpske, poljoprivrednim proizvođači trebali bi biti zadovoljni, kažu odbornici.

 “Od konkretna 2pf oni sigurno imaju koristi i sa ovih ukupno 5 pf koliko će biti podsticaj za poljoprivrednike u Semberiji, kakva god bude cijena pšenice u regionu u Semberiji će biti najveća”, smatra Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  zaključno sa današnjim danom  isplatilo sve podsticaje za poljoprivredne proizvođače, konkretno za proizvodnju pšenice 400 KM po ha, 0,50 KM po litru regresiranog goriva i da je obezbjedila Vlada RS dosta povoljnija mineralna đubriva iz Turske”, izjavio je Bojan Jovičević, iz Komisije za poljoprivredu i selo.

Agrarni budžet je posljednjih godinu dana najveći u istoriji grada Bijeljina. Konstantnim amandmanima skupštinske većine povećan je za 600.000 maraka.