Радови у пуном јеку

Семберски пољопривредници очекују добре приносе

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2024. 19:35

Радови на семберским њивама у пуном су јеку. Као највећа „фабрика под ведрим небом“ и ову сезону дочекује под засадима. Воће, поврће и житарице помно се прате како би на тржиште изашли што бољег квалитета. Пољопривредни произвођачи за сада су задовољни.

„Почев од краставца који је кренуо са бербом прије неких 10 дана, тиквице су се почеле брати прије неких 7 -10 дана, има паприка на пластеницима, на њиви, патлиџан на њиви, лубеница нешто у пластеницима, већа површина на њиви, диња, кукуруз шећерац, печењак како ми зовемо,  купус од раног па све до зимца који продајемо у фебруару идуће године“, каже нам Милорад Зарић, пољопривредни произвођач.

Временске прилике и високе температуре које су ове године кренуле много раније поспијешиле су развој биљака. Кажу, ваљало би мало кише, али за сада нема бојазни за засаде. Неке сорте су и пораниле. На имању Вакчића из Мале Обарске има 8 000 садница јагоде. По први пут су овако рано кренули са брањем. Производња је захтјевна и мора се пазити на сваки детаљ, кажу.

„Један ланац, и једна карика кад се прескочи то су огромни проблеми, тако да идемо од почетка до краја. За сада смо одрадили све, има ту и пријатеља агронома који то прате, ајд да не кажем да је савршено стање, али видјећемо како ће даље“, рекао је Ђорђе Вакчић, пољопривредни произвођач.

Доста поврћа и воћа од семберских произвођача откупљују и прерађивачи. У ПИ „Сава Семберија“ тренутно је у току прерада шипурка, који се набавља из општине Братунац, а комплетна производња завршава на захтјевном тржишту Швајцарске.

 „Ми откупљујемо комплетну производњу од домаћих пољопривредних произвођача, правимо готов финалан производ, излазимо на најзахтјевнија тржишта Дубаи, Катар, Њемачка, Шведска, плаћамо домаће пољопривредне произвођаче, стварамо нову вриједност и крајња потрошња тих средстава је на подручју Републике Српске“, рекао је Стево Филиповић, директор фабрике "Сава Семберија".

Без мјера Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде протекли период који је био веома изазован тешко би се премостио. То се не односи само на прехрамбену индустрију, него и пољопривредне, кажу у Сави. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)