Самариновац

Село из којег млади не одлазе: Шире производњу и све им иде од руке

  • Извор: РТС
  • 05.05.2024. 16:45

Село Самариновац у општини Житорађа, са око хиљаду становника, једно је од највећих произвођача поврћа на југу Србије.

Годишња производња из године у годину расте, а посебан замах добија након електрификације око 500 хектара ораница 2021. године, коју је финансирала држава.

Једна од највећих 'фабрика хране на отвореном' налази се на југу Србије.

У стотинама пластеника и на плодним ораницама гаје се паприка, парадајз, краставац, а посљедњих година и бостан.

Ново вријеме стигло је прије три године, када је струја у потпуности замијенила скупи дизел.


Краљ паприка на новим мукама

Краљ паприка на новим мукама

"Електрификација нам је много помогла, ми смо се препородили како је дошла струја, млади остају, не одлазе, ту су. Лубеница је главна култура, имамо хектар и по под тунелима, то је за ранију производњу, и три хектара за касније", каже повртар из Самариновца Марко Пешић.

Бостан преовладава и на парцелама Драгана Пешића, који са супругом припрема младе биљке за климатске услове без најлона.

"Бавим се производњом бостана, на површини од шест хектара. Само упоран рад, од мрака до мрака. Према садашњој ситуацији, до сада, ја се надам, од 1. до 5. јуна, мјесец дана раније, да изађемо на тржиште, у односу на прошле године", рекао је Драган Пешић.

И породица Зорана Милошевића једна је од већих произвођача. Поврће гаје на више од 13 хектара, а познати су и по бројним иновацијама у производњи, почев од савременог клијалишта до коришћења бумбара за опрашивање биљака.


Закуцао се у бандеру, а када видите ово ништа вам неће бити јасно - ФОТО

Закуцао се у бандеру, а када видите ово ништа вам неће бити јасно - ФОТО

"Пластеници су се баш проширили ове године, највише је заступљена паприка у нашем крају. Ту смо рођени, ту остајемо, ми имамо неку љубав према свом крају, шта су нам дједови оставили овдје и то поштујемо и цијенимо", навео је Зоран Милошевић.

Село Самариновац је јединствено и по томе што је село са највише младих у Топлици. Да би тако било и даље, мјештани очекују помоћ државе, прије свега за завршетак Дома културе, који чекају деценијама, пише "РТС".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм